Археолози откриха гигански кръг от шахти край древно селище близо до Стоунхендж, съобщи Ройтерс.

Каменният кръг в Стоунхендж, чиято цел остава неизвестна за учените въпреки десетилетия на проучвания, е една от най-известните забележителности на Великобритания и привлича туристи и различни хора, които са в търсене на духовни връзки с природата.

Новото откритие дава нови възможности за изследване на произхода и предназначението на загадъчния праисторически монумент. То беше наречено "изумително" от екипа археолози от няколко университета, работили по проекта.

Кръгът от шахти е с диаметър 2 км. Самите шахти са широки по около 10 м и дълбоки около 5 м. На брой са двайсетина. Кръгът е около селището Дърингтън уолс, което е на около 3 км североизточно от Стоунхендж.

Шахтите вероятно са отпреди 4500 години, когато е построен и праисторическият монумент. Възможно е те да са обозначавали границите на свещена зона.

Кръгът от шахти е с диаметър 2 км

Снимка: АР/БТА

"Това е безпрецедентна находка с голямо значение за Обединеното кралство", казва Винсент Гафни, един от археолозите, ръководещи проекта.

"Основните изследователи на Стоунхендж и на неговия пейзаж бяха объркани от мащаба на структурата и факта, че тя не е била открита досега, а се е намирала толкова близо до Стоунхендж, подчерта той.

Откритието е направено без нужда от разкопки, като е използвана технология за дистанционно наблюдение и вземане на проби.

"Не мога да подчертая достатъчно усилията, които биха отишли ​​да се изкопаят толкова големи шахти с инструменти от камък, дърво и кост", заяви още Гафни.

Това показва още по-сложно общество, отколкото бихме могли да си представим.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos