Росомахи (лакомци) с размерите на леопард и видри с големината на вълци са обитавали Южна Африка в древни времена, съобщава сайтът Phys.org, цитиран от БТА.

Учени са открили кости от тези, както и много други древни животни в кариера на 120 километра от столицата Кейптаун.

Направеният анализ показва, че повечето кости са на възраст около пет милиона години. В древността средната температура в Южна Африка е била с 2-3 градуса по-висока от сегашната, а морското равнище - с 30 метра над съвременното.

Съдейки по условията, природата в Африка е процъфтявала в древността. На сравнително малка площ палеонтолозите са открили 90 вида птици, хиени, саблезъби тигри, гигантски мечки, мамути, хипопотами, носорози.

Учените са насочили по-специално вниманието си към росомахата. Животното, наречено Plesiogulo aff. Monspesulanus, е принадлежало към непознат за науката вид. Теглото му е достигало 65 килограма. За сравнение - съвременните росомахи не тежат повече от 20 килограма.

Изучавайки скелета на хищника, учените са стигнали до извода, че той е атакувал плячката си от засада и е впивал в нея мощните си зъби, способни да смилат кости, но силата на захапката му отстъпва на тази на съвременните хиени. Въпреки това гигантските росомахи не са успели да оцелеят до наши дни. Изчезването им вероятно се дължи на климатичните промени или на борбата за ресурси с други хищници.

Палеонтолозите са открили и костите на видра с тегло около 40 килограма, колкото тежи приблизително възрастен вълк. Древните създания са обитавали както водата, така и сушата, и са се хранили с риба, птици и гризачи. Интересното е, че съвременните видри произлизат от различен вид, а гигантите от древността са изчезнали без следа.