Повечето проучвания търсят отговор на въпроса защо е построен Стоунхендж - древният мегалитен паметник в Уилтшър. Великобритания, малко е известно кой стои зад изграждането му. Отговор на тази загадка дава ново изследване, съобщават световните медии.

Анализ на костни фрагменти, направен от специалисти от университети във Великобритания, Франция и Белгия, подкрепя схващането на археолозите, според което гигантските мегалити са пренесени на разстояние от 260 километра от каменоломна в Западен Уелс.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учените са изследвали резултатите от анализ на стронциеви изотопи в костните фрагменти на 25 души, чиито останки са намерени в близост до монумента. Проучването им показало, че поне 10 от тези 25 човека не са прекарали живота си в района на Стоунхендж, а са дошли от Западен Уелс, откъдето идват и каменните блокове. Останалите 15 по всяка вероятност са били местни хора.

Може да се каже с голяма вероятност, че сред 25-те е имало и мъже, и жени и то с висок социален статус.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Все още остава неясно дали хората са умрели наскоро преди техните останки да бъдат пренесени до Стоунхендж или от смъртта им са минали няколко поколения.

Новото изследване, публикувано в "Сайънтифик рипортс", показва и че изследваните останки са на хора, които са обитавали тези райони преди около 5000 г., на такава възраст се смята, че са и материалите, съобщава "Фокс нюз". Имало е придвижване на хора и материали между различни региони, констатират учените.

Най-старите останки са датирани към 3000 г. пр. н.е., а периодът, в който са били полагани, обхваща около 500 години.

Кремирани останки са намерени в Стоунхендж за пръв път от полковник Уилям Хоули през 20-те години на миналия век, когато била разкопана мрежа от 56 дупки от вътрешната страна на монумента. Хоули препогребал останките.

Изследването ни дава поглед за общностите, построили Стоунхендж, споделят от екипа учени. Според специалистите, част от телата, погребани там, са на хора, участвали в изграждането на мегалитния паметник.