Пътниците в самолетите трябва да избягват определени храни на борда, защото употребата им може да бъде опасна за здравето. Това разкрива експертът по безопасност на храните Жана Дибъл, пише "Daily Express".

По-конкретно според нея най-вредни са млякото и ястията, които го съдържат, месо - особено пилешко и пуешко - и оризът.

Дибъл обяснява, че именно в тези храни, когато се съхраняват неправилно или твърде дълго, се образуват много патогенни бактерии, които могат да причинят отравяне.

Четвъртото нещо, което не се препоръчва за употреба по време на полет, е вода - включително и под формата на лед. Дибъл твърди, че превозвачите често използват чешмяна вода за поддръжка на хигиената, но без да прибягват до пречистването й. Така микроорганизмите, съдържащи се в такава течност, могат да бъдат опасни за хората.

Специалистката обяснява, че храната, която се приготвя за определен полет, за разлика от тази в ресторанта, се приготвя предварително и затова продуктите може да не бъдат пресни и респективно да съдържат вредни бактерии или да се съхраняват с добавка на консерванти. В същото време се оказва, че пътниците не усещат пълните качествата на храната, тъй като вкусовите рецептори се притъпяват при издигането във въздуха.

Стюардеса, която е работила в пет различни авиокомпании, също разкрива каква е опасността от храната, която се сервира в самолета. Тя признава, че персоналът на самолета винаги се опитва да си вземе храна от вкъщи за предстоящия полет и съветва пътуващите да спазват същото правило.