Според негов материал, публикуван в британския The Sun, един от най-известните мегалити (Heelstone), който тежи около 35 тона, никога не е бил преместван на голямо разстояние. А именно с него се свързва и астрономическото значение на паметника.

В деня на лятното слънцестоене върху този мегалит падат първите лъчи на слънцето. Теорията на Питс е, че този камък, заедно с още няколко, са били на мястото много преди появата на хората. И именно заради тях строителите на "Стоунхендж" са избрали това място три хиляди години преди новата ера.

Той подкрепя твърдението си и с това, че върху Heelstone няма следи от обработка от човешка ръка. Други изследователи също смятат, че през терциера - геологическият интервал от историята на Земята, който включва промеждутъка от измирането на динозаврите (преди около 65 милиона години) до началото на последния ледников период (преди около 1,8 милиона години), тук е имало доста големи каменни късове, които после са се разпаднали.

Възможно е именно остатъци от тези мегалити да са положили основата на създадения от човека "Стоунхендж" заради местоположението си, смята Питс.