Части от северните крепостни стени на антична Сердика откриха археолози на ул. "Екзарх Йосиф. В момента се извършва проучване на културно-историческото наследство, което е в рамките на частен терен. На място там днес беше зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Вижте снимки >>

Едно от най-впечатляващите неща за археолозите са две изключително добре запазени крепостни стени, които пазили древна Сердика от недоброжелатели.

Сердика е била много здраво укрепена, като системата от укрепителни стени започва да се изгражда още през ӀӀ век. Служила е хуни, авари, прабългари, славяни да не могат лесно и бързо да влязат в града. Имало е множество и най-различни варварски нашествия. Например, имаме много сериозни следи от пожар в целия район от средата на 5 век, свързан с Атила и неговите хуни, които по това време се настаняват по цялото течение средно на Дунав и градът със сигурност е бил опожарен и превзет от тези нашественици, каза заместник-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов при проверка на място на археологическите проучвания.

Открит е запазен участък от основната крепостна стена, както и от външната втора крепостна стена, наречена протеихизма, която е изключително добре съхранена, с дължина около 30 м, а височината на места е около 2,5 м.

Благодарение на многото влага в почвата археолозите са открили и останки от дървена сграда, на около 1 700 години.

"Останките, които намираме точно пред стената, са от четвърти век, защото материалите, които намираме около тях и на нивото на употребата им, са от този период", обясни археологът към "Регионален-исторически музей-София" - Полина Стоянова, цитирана от NOVA.

В готов вид археологическият обект ще бъде част от хотел, защото теренът е частен. А някои от най-забележителните находки вече могат да бъдат видени в изложба.

При проучването на обекта са открити: матрица за сечене на монети от времето на император Септимии Север, фигурка на Ерос с факла, патера (релизиозен съд с дръжка, с глава на прасе) и др., които ще бъдат експонирани в Музея за история на София.

Античният глинен съд с глава на прасе няма аналог у нас.

"Досега такъв съд не е откриван. Колегите също, тези, които го видяха, отбелязаха, че не са срещали подобно нещо, включително в литературата", заяви директорът на "Регионален исторически музей - София" Венета Ханджийска.

Разкопките се очакват да приключат през септември. Срокът за построяването на сградата, която да показва обекта, не е ясен.

С финансиране от Столичната община тази година продължава и работата на Неолитното селища в Слатина, където са открити едни от най-големите жилища от неолитния период с квадратура около 300 кв. м. Работи се и по експедицията край софийското с. Мировяне, където се намира една от най-известните римски вили с масивна крепостна стена. Продължава и проучването около Кремиковския манастир - една от светините на Софийската Мала Света гора, който вероятно се датира от 14 - 15 век.

"Това са важни за града обекти, които ни дават картината на живота в древна София от различни епохи. Нашата голяма мисия е да изучаваме и съхраняваме културното наследство на града си" - каза също доц. Чобанов.

За центъра на София на пл. "Св. Неделя", където са разкрити пластове история от културно-историческото наследство на Сердика, Столичната община провежда международен архитектурен конкурс.