Общинските съветници в София изключиха Благовест Георгиев от комисиите, в които членува. Тъй като общинският съветник от ПП-ДБ-СС няма как да не членува в комисия, той ще бъде преместен в друга - по гражданско общество. Решението да е точно там е, защото тази комисия работи най-често с гражданите, а и така лично ще може да им обяснява защо не си подава оставката, след като нарушава правилата за движение.

Общинският съветник от ПП-ДБ Благовест Георгиев предизвика катастрофа в София на 5 април вечерта, опита да избяга от местопроизшествието, а след като малко по-късно бе спрян от полицията, отказа тест за алкохол и наркотици. Според свидетели, той видимо е бил употребил алкохол. На другия ден кметът на София Васил Терзиев, председателят на СОС и общински съветници поискаха оставката на Благовест Георгиев, но такава не последва.

Самият Благовест Георгиев не се е явявал на заседанията на общинския съвет вече няколко седмици. От групата, от която е част, заявиха, че ще бъде изключен и от нея. Така той ще стане независим съветник.

Вместо оставка в  "назидателна" комисия

Единственото правилното действие на Благовест Георгиев е да си подаде оставката като общински съветник от Столичния общински съвет (СОС), заяви днес на брифинг общинският съветник Борис Бонев от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София").

Той заедно с председателя на СОС Цветомир Петров и със зам.-председателя Бойко Димитров са вносители на доклад, с който предлагат Благовест Георгиев да бъде освободен от всички заемани позиции към момента.

От повече от две седмици контакт с него нямаме, каза Борис Бонев за комуникацията си с Георгиев. По информация той се е почувствал психически нестабилно, поради което е бил в болница. След като нямаше контакт с него, ние няма как да знаем какви са неговите намерения, посочи Бонев. Той каза, че е видял негова публикация във фейсбук, в която казва, че ще си понесе отговорността. "Но при това нарушение единствената отговорност е да си подаде оставката от СОС, подчерта Борис Бонев. След като видяхме, че дълго време няма контакт с него и нямаме информация дали той ще си подаде оставката или не, решихме да преминем към следващото разумно нещо, което се очаква от нас - а именно да го премахнем от комисиите", обясни Бонев.

Той каза, че на председателски съвет е дадена идеята той да бъде изваден от трите комисии, на които е член и да не бъде слаган в нито една комисия, като по този начин бъде принуден да изпадне в несъвместимост със закона. По закон всеки общински съветник трябва да е член на минимум една комисия, обясни Бонев. "Ние, мислейки в коя комисия да бъде, решихме, че тази за връзки с гражданското общество е най-подходяща, тъй като там има най-често взаимодействие с гражданите и сме на мнение, че ако той е толкова нагъл да остане общински съветник, там е мястото, където гражданите да му поставят оценка", заяви Борис Бонев.

От ГЕРБ видяха зад това спасяване на Георгиев като общински съветник от ПП-ДБ-СС.

"За нас е наглост и недопустимо това, което направиха колегите от ПП-ДБ-СС. Те спасиха общинският съветник Благовест Георгиев, като го избраха за общински съветник в комисията за връзка с гражданите. Човекът, за когото се твърди, че е избягал от местопроизшествието, да отговоря за връзката с гражданите е недопустимо", каза зам.-председателят на СОС Георги Георгиев.

Три седмици Благовест Георгиев оронва престижа на Столичния общински съвет. Да, те не могат да го накарат да си подаде оставката, но могат да го накарат да вземе ясна и категорична политическа позиция с действие, а не само с позиции с фейсбук. Работата я свърши ГЕРБ, когато внесохме доклад за отстраняването му от транспортната комисия. Това трябваше да направи председателят на общинския съвет още в първия момент, каза общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.