Събитието започна на 20 април с Шествие на училищните знамена, което премина по Моста на влюбените, обиколи парка пред НДК и завърши пред главната сцена на събитието.

На официалното откриване на присъстваха Йорданка Фандъкова – кмет на София; Свилен Нейков – Министър на физическото възпитание и спорта; Стефка Костадинова – председател на БОК; Драгомир Маноилов – парламентарен секретар на Министерство на образованието, младежта и науката. Тържествени приветствия към участниците отправиха и Юрий Анджекарски – председател на Организационния комитет на Фестивала на българското образование и Венцислав Игнатов – председател на Националната спортна панорама.

Откриването протече под музикалния съпровод на училищни духови оркестри и беше водено от представители на Софийска духовна семинария. Програмата на първия ден продължи със събитието „Голямото рисуване на малките художници” – колективно рисуване на дълга рисунка на Моста на влюбените от талантливи млади художници. Паралелно с това на Моста беше открита и изложба на ученически фотографии под надслов „Аз, фотографът, и моите съученици от фотоклуба”. Изложбата ще може да се види до 30 април 2012г. Тя представя над 200 авторски фотографии на ученици от цялата страна.

През трите дни на Фестивала протекоха десетки уъркшопове, представящи различни дейности на над 150-те институции участници, ситуирани в тематични шатри – здраве, история, технология, екология, изкуства, литература и много други. Ученици от различни училища демонстрираха по атрактивен начин дейностите на своето училище, подкрепени от партньори от неправителствения сектор, бизнеса, висшето образование.

На щанда на Софийската гимназията за хлебни и сладкарски технологии например всички желаещи можеха да рисуват върху печени сладки, а уъркшоповете, водени от учениците от Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия” бяха пълни с желаещи да участват в направата на фризури, грим и ноктопластика.

До тях се разполагаха атрактивните ателиета на Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза”, а химични опити демонстрираше в непосредствена близост Професионалната гимназия по екология и биотехнологии... Сред технологичните елементи изпъкваха саморъчно направените LEGO роботчета от учениците от Технологичното училище „Електронни системи” (ТУЕС), които щъкаха из Фестивала и изпълняваха зададени програми и команди. Интересен елемент в тази сфера беше компютърът с водно охлаждане на учениците от професионалната гимназия “Джон Атанасов” и техните соларни инсталации, както и прототипите на електромобил и автомобил с водородна клетка, демонстрирани от Висшето транспортно училише „Тодор Каблешков”.

Друг център на Седмия Фестивал на българското образование беше шатрата на фолклора и занаятите, в която бяха представени грънчарство (уъркшоп с грънчарско колело!), тъкане на автентичен вертикален стан, изработка на арт бижута и др. Уъркшоп за и плетене на старобългарски брони пък работеше около шатрата, свързана с литература и фентъзи игри. Много деца и възрастни се включиха в разработената от Фентъзи ЛАРП центъра куест игра, в която трябваше да открият информация и съкровища на различни щандове на Фестивала, за да спечелят награди.

Традиционната Арт сцена на Фестивала, отворена за художествени изпълнения на ученически формации и индивидуални изпълнители, тази година намери уютно и красиво място в Лятното кино в парка на НДК. През трите фестивални дни на сцената се представиха няколко десетки театрални, вокални, танцови изпълнения. Сред изявилите се бяха формации от детски градини, гимназии, езикови школи, школи по изкуствата.
На Арт сцената в тържествена обстановка протече и награждаването на учениците, участвали в литературната работилница на фондация „Човешката библиотека”. Дори дъждът не успя да намали ентусиазма на артистите и на публиката, която подкрепяше изпълнителите със заслужени аплодисменти.

За седма поредна година Фестивалът се утвърди като най-успешното и мащабно мероприятие, свързано с българското образование. Тазгодишното му позициониране на открито го направи още по-достъпен и по-атрактивен. За това свидетелства високата посещаемост, която не намаля и през трите дни, въпреки променливите метеорологични условия. За кратко външните площи пред НДК оживяха и се превърнаха в своеобразен терен за образование, спорт и забавление.