Висшето училище участва за пета поредна година в изследването. То проучва мнението на студенти от над 1000 университета в света за резултатността на тяхното обучение с оглед на бъдещата им професионална реализация и кариерните им приоритети.

"Trendence" е водещ научноизследователски институт в Европа, който ежегодно провежда "Trendence Graduate Barometer" сред 500 000 студенти. В изданието на TGB за тази година са включени 23 страни.

От Русенския университет участват 282 студенти от всички специалности. Общо 92,7% от тях изразяват задоволство от придобиваните професионални умения в Русенския университет, а 82,9 на сто - от наличието и достъпността на учебна литература.

Общо 82 процента са удовлетворени от дидактическите умения на преподавателите си и от предоставяните възможности от програмите за международен обмен, 80,3 на сто са доволни от техническото оборудване в университета, а 72,7 процента - от предлаганите стажантски програми.

Младите хора демонстрират високо ниво на самооценка на придобитите в университета "меки умения", които са от изключително значение за успешна реализация на пазара на труда.

Резултатите показват още, че 91,6 на сто от анкетираните биха препоръчали Русенския университет на свои приятели и близки, а 42,9 процента от тях биха продължили образованието си във висшето училище в следваща образователно-квалификационна степен.

Общо 68,4% от анкетираните в Русенския университет са определили като свой кариерен приоритет в специализация в професионалната област, в която се обучават. За 64,7 на сто цел е започването на работа непосредствено след завършване на образованието, а 75,8 процента се стремят към безсрочно назначение.

Резултатите показват, че 26% от анкетираните русенски студенти планират да работят в региона, в който следват, 30% - в региона, в който са родени, 29,2% споделят, че ще работят в България, а 14,4% биха търсили професионална реализация в чужбина.

Общо 59,8% от анкетираните се чувстват оптимално подготвени за професионална кариера, благодарение на полученото образование, а 51,1 на сто имат предприемачески нагласи, като се замислят за основаването на собствена фирма.