Това съобщиха от културната институция в града.

Архивът включва повече от 1000 постера, програми и пиеси, разказващи за русенския театрален живот от 60-те години на миналия век до началото на този.

Един от интересните предмети в колекцията е огледалото на актьора. То е ръчна изработка с декориран силует на Доходното здание.

Дългогодишният актьор в Русенския драматичен театър Божидар Манев почина на 82-годишна възраст през август 2014 г. Повече от 30 години от живота си той отдаде на ДТ „Сава Огнянов“ в чиято трупа беше до пенсионирането си през 1995 г.

На русенска сцена той изгради редица роли, които го утвърдиха като един от талантливите й представители – Николай от „Необикновен процес” на М. Симова, Масларски от „Милионерът” на Й.Йовков, майор Меткаф от „Капан за мишки” на А. Кристи, Жорж Гранден от „Нож в гърба” и др.

Божидар Мане имаше необикновено преклонение и пристрастие към историята и паметта за театъра, затова и на базата на неговия богат театрален архив през 2002 г. бе издадена „Виртуална история на Драматичен театър ”Сава Огнянов”(1962 – 2002) от „Европейски пространства 21”-Русе.

Историята и идеята да съхраним делото на предците ни в театъра, бе едно от водещите пристрастия в живота му.