Срещата на 13 април ще бъде за будните граждани на Русе. Специално за инициативата вече са подготвени термосите за горещото сутрешно кафе, както и голяма камбана, с която ще се дават начало и край на отделните изказвания.

Уведомлението за "Гражданско кафене Русе" е внесено в Община Русе, а идеята е то да се превърне в традиционен съботен форум за русенци, каза още Бойко Никифоров, който е и председател на Гражданско движение "Бъдеще за Русе".

В кафенето на площада от 10.30 до 12.15 часа ще има свободни дискусии за проблемите на града. В 12.15 часа стартира Фен клуб на скандалния столичен радиожурналист Петър Волгин  и радиопредаването му "Деконструкция", с който вeчe е направена и окончателна уговорка за съвместната инициатива. По време на фен клуба русенци ще слушат и коментират предаването на българския Хауърд Стърн на живо.
В 14.00 часа е предвидена лекция на тема "Гражданско образование: "От какво зависи качеството на живота в България?". Според организаторите на "Гражданско кафене Русе" по време на срещата са забранени крайни изказвания и заяждания на партиен и етнически признак. "Не носете алкохол, защото кметът на Русе Пламен Стоилов го забрани на площада.

Който иска, може да донесе термос с кафе и да почерпи съмишлениците си. Стихове, вицове и песни са разрешени", призовава русенци още Бойко Никифоров.