Бившата външна министърка Екатерина Захариева разкритикува премиера Кирил Петков за двойнствена позиция по темата за членството на Северна Македония в ЕС. Коалиционните партньори от ДБ и БСП обаче не видяха проблем в думите му, нито пък промяна на позицията ни за Скопие и еврочленството му.

Вчера стана ясно, че пред "Financial Times" Петков дава знак, че България ще промени позицията си за ветото. Пред изданието българският министър-председател е заявил, че "сме на 100% от правилната страна на политиките на НАТО и ЕС" "Ще предложим нова процедура по отношение на Северна Македония, много бърза, с много кратък краен срок от само 6 месеца", казва още Петков.

Той заявява, че новото правителство ще постави преговорите със Северна Македония на нова основа. "Ще използваме работни групи, които да изготвят решения по въпроси като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история", коментира Петков. Последното Петков обясни и на медиите в Министерския съвет след правителственото заседание, но не каза нищо за смяна на позицията.

Да си изяснят позициите, обърнаха се към кабинета от ГЕРБ.

"Едно говори в западната преса, тук не смее да каже, но ние ще следим да не се отстъпва от позицията, която нашето правителство и парламентът прие. Ангажиментите са много ясни, които Република Северна Македония пое, а знаем, че нищо от това те не изпълняват вече от 2 г.", коментира в кулоарите на парламента днес Захариева.

По думите й съседката ни е отстъпила от всички ангажименти, като например коридор 8, който не се строи, а Македония е получиланай-много пари. Прекратявани са били и обществени поръчки, след като са спечелени от български компании.

"Гориха няколко пъти български флагове. Казват - подайте сигнал на комисията по дискриминация, която се оказа, че не съществува на сайта им. Заплахи за физическа саморазправа. Човек, който върви със сина си, малко дете и се притеснява от него, съседите му го атакуват, че е с българско самосъзнание. Не може държава, която претендиира да е в ЕС да дискриминира", каза Захариева.

 

От "Демократична България" посочиха, че страната ни има интерес Република Северна Македония да е част от ЕС, но при спазване на Договора за приятелство и добросъседство. Те не намериха противоречие в изказванията на премиера.

"Не мисля, че трябва да си променяме позицията, защото позицията на България е, че е в наш национален интерес Република Северна Македония да бъде част от европейското семейство заедно с нас. Нашият интерес е тя да бъда част от ЕС, разбира се, при спазване на договора за приятелство, така че просто тука не е за промяна на позицията ни. Въпросът е да се намери онзи подход с властите в Скопие, който да осигури двете цели", коментира Христо Иванов.

От БСП увериха, че няма промяна в българската позиция за РСМ. Кристиян Вигенин подчерта, че тя може да се надгражда, но няма да се промени.

"Позицията на България не е променена. Да ви припомня вчера, че МВнР официално при участието си в Съвет "Общи въпроси" потвърди тази позиция. Тази позиция е залегнала в коалиционното споразумение, там също е записано, че ще се поддържа широко съгласие в България по този въпрос. И на последно място бих препоръчал на всички вас да се запознавате с оригиналните текстове и интервюта, които се дават, защото начинът, по който е цитирано това интервю в българските медии, не е това, което е в оригиналния текст", заяви Вигенин.