Бившата ни посланичка в САЩ Елена Поптодорова и международникът анализатор Боян Чуков влязоха в спор по БНТ за членството на Северна Македония и необходимостта от второ заседание на КСНС по темата, и дали президентът задължително трябва да откликне на апела на премиера.

"Има ли държава-членка, която казва, Македония не е изпълнила условието за членство", попита бившата ни посланичка в САЩ, а Боян Чуков отвърна, че това е България. Според Поптодорова това е разковничето - че никой, освен нас, не споделя позицията ни.

Анализаторът пък й припомни, че ние също сме член на Европейския съюз и че имаме позиция, гласувана от парламента.

Според Поптодорова КСНС трбва да се събере, но Чуков припомни, че такова заседание вече веднъж се проведе на "Дондуков" 2 преди няколко месеца.

"Премиерът има основание да иска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), по Северна Македония, а ако Министерството на външните работи има доклад с нови елементи, тогава е задължително да се свика КСНС", каза Елена Поптодорова.

Според нея през последните месеци има целенасочени действия за нагнетяване на напрежението между България и Северна Македония, а не е сигурно колко релевантна информация дават по въпроса специалните служби.

Поптодорова беше категорична, че сме допуснали спорът да премине от полето на експертите и учените на територията на политиците, което е било грешка.

"Ако президентът откаже КСНС, това го поставя в неизгодна позиция да откаже разговор с българските политици по важна тема като Македония, а премиерът се опитва да бъде посредник", категорична е Поптодорова.

"Вероятността президентът да откаже свикване на КСНС, не е малка", смята обаче Чуков.

"Нали не отричаме, че България подкрепя европейското членство на Северна Македония. Ами нали всички се кълнат в това", коментира от своя страна бившата ни посланичка.

"Ако се изпълнят условията в договора, добре, но виждаме, че македонската страна се подиграва", опонира Чуков.

Анализаторът не изключи президентът да откаже свикване на КСНС и е в правото си.

Той допълни, че през последните месеци властите в Скопие на високо ниво са били много груби към България, единствено външният министър Буяр Османи, който е албанец търсел баланс.

Според него сме в период, който мирише на избори и нито една партия няма да рискува да промени отношението си по въпроса за Северна Македония.

"Ние трябва да преследваме нашите национални интереси и 24 май е свързан с историята на България и лицето на българския народ и няма как да жертваме нашите интереси в името на чужди геополитически интереси", коментира Чуков по повод нагнетяването на очакването, че премиерът е обещал нещо на Скопие навръх празника на българската азбука и славянската писменост.

Двамата влязоха в спор и по темата за войната в Украйна. Докато Чуков обясни, че от 17 февруари, седмица преди началото на войната, са започнали масирани украински обстрели над Донбас, Поптодорова го контрира: "Да се върнем към зелените човечета тогава".

Тя добави, че може да изреди още куп агресии, осъществявани от Русия. Според бившата посланичка на България в САЩ Ердоган няма как да наложи вето на Швеция и Финландия.

"Едно безусловно "да" за Швеция и Финландия по-трудно ще може да го обясни в Кремъл. Ердоган не е в позиция да наложи вето, просто ще има едно мъчително придвижване", прогнозира Поптодорова.