"Правя предложение до ВСС за откриване на процедура за предсрочно прекратяване правомощията на главния прокурор Иван Гешев", обяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов пред журналисти.

Той уточни, че на 14 юли при него е постъпила информация от доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на обвинител №1.

"Има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, които накърняват престижа на съдебната власт", добави Стоилов.

Той уточни само, че в доклада има както медийни публикации, така и информация за огласени данни, събрани със СРС-та, както и факти, от които може да се направи извод, че Гешев е нарушил Етичния кодекс на магистратите. Документът е с обем 100 страници.

Министърът е насрочил за 22 юли заседание на пленума на ВСС, на което ще бъде разгледано предложението за освобождаване на главния прокурор.

Малко по-рано днес, по време на пресконференцията на "Има такъв народ", зам.-председателят Тошко Йорданов отговори на въпроса дали програмата им включва отстраняване на Гешев, така:

"Главният прокурор трябва да бъде избиран пряко от народа. Що се отнася до сегашния главен прокурор, трябва да се подхожда спрямо това, което може да се направи. Ако някой ви каже, че влизайки в парламента ще смени Гешев с друг - лъже. На практика подобна рокада е невъзможна. Това е дълъг процес, който върви през подмяна на състава на Висшия съдебен съвет. В момента законът е такъв, че това е невъзможно".

По думите му обаче "желязната хватка на Гешев върху прокуратурата" може да бъде премахната, както "и прокуратурата може да бъде извадена от състава на съдебната власт".

"Да, прокуратурата трябва да бъде променена, да, според нас трябва да бъде извадена от съдебната власт, Иван Гешев не се ползва с доверието на никого - освен може би с това на ДПС и ГЕРБ", заяви още Йорданов.