Възможностите за оказване на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна бяха обсъдени на среща на министъра на отбраната Тодор Тагарев с посланика на Украйна Олеся Илашчук в Министерството на отбраната, съобщиха от ведомството.

В срещата участваха и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев, директорът на дирекция „Логистика“ бригаден генерал Митко Григоров и аташето по отбраната на Украйна полковник Дмитро Лукашук.

"България подкрепя борбата за свобода на украинския народ и усилията за възстановяване на международния правов ред, както и стремежа към европейска и евроатлантическа интеграция на Украйна. Страната ни има принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз за военно подпомагане на Украйна EUMAM“, заяви министър Тагарев по време на разговорите.

Той допълни, че политическото ръководство на Министерството на отбраната се ангажира да задълбочи двустранното отбранително сътрудничество.

Военният министър изрази загриженост за последствията от разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“.

"България има готовност да окаже съдействие за преодоляване на кризата", увери Тагарев.

От своя страна Олеся Илашчук изказа благодарност за оказваната от България хуманитарна и военно-техническа помощ.