Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море и Аденския залив. Това каза пред журналисти в Карлово министърът на отбраната Тодор Тагарев, информира БТА. Имаме готовност за участие, добави още министърът.

"България е от най-пострадалите страни, капитанът е още на кораба. Другият кораб - "Руен", който плава под малтийски флаг, е в Сомалия. Предполагаме, че е отвлечен от ислямски фундаменталисти. По някакъв начин са свързани тези пирати. Така че - въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим по някакъв начин да допринесем към тази операция", коментира пред журналисти Тагарев.

Той посочи, че се държи постоянна връзка за състоянието на нашите сънародници. Българските моряци са в добро състояние, увери Тагарев.

"Може да изпратим щабни офицери, ще видим какво друго, обменяме информация и към момента. Държим връзка постоянно - да видим какво е състоянието на нашите сънародници, дали могат да бъдат освободени. Знаете, че помощник-капитанът беше пуснат, един от моряците на "Руен" беше пуснат, така че имаме някакви резултати до момента", цитира думите на министъра БНР.

Това е голям проблем като цяло за корабоплаването и много страни се включиха в тази операция. Тя е с цел осигуряване на сигурността на корабоплаването и против тези терористични действия, добави Тодор Тагарев.

В Карлово министърът на отбраната участва във възпоменателна церемония по повод 20 години от атентата в Кербала.

С панихида и военнен ритуал бе почетена паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения по време на операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак в периода 2003 - 2008 г. в база "Индия".

В своето слово министър Тагарев посочи, че защитата на международния мир и сигурност е основна задача на Българската армия. "В операцията в Ирак дадохме общо тринайсет свидни жертви. Ние ценим усилията на нашите военнослужещи и приноса им към международния мир и сигурост и се покланяме дълбоко пред героизма и саможертвата им", каза още военният министър.

На церемонията пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм присъстваха и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши военни, представители на държавната и местната власт, военнослужещи и граждани.