Последствията от военния конфликт в Украйна и разширяването на Европейския съюз бяха основни теми на разговора на "Дондуков" 2 между вицепрезидента Илияна Йотова и председателя на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико, който е на официално посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"България е една от най-заинтересованите страни нашите съседи да бъдат пълноценна част от европейското семейство. ЕС не е само свободно движение на хора, стоки и услуги, ЕС е преди всичко спазване на човешките права. В България има солиден национален консенсус, че преговорният процес за Република Северна Македония (РСМ) ще бъде отворен едва когато има прогрес по всички нерешени въпроси", заяви вицепрезидентът Йотова, като представи българската позиция за политическото разширяване на ЕС.

Илияна Йотова посочи, че българите в Северна Македония са подложени на системна дискриминация.

"РСМ трябва да представи достатъчно гаранции, че спазва Копенхагенските критерии и Договора за добросъседство. Засега няма заявено такова желание. Най-голямата гаранция за спазването на правата на българите е вписването им в Конституцията на Северна Македония като държавотворен народ", подчерта вицепрезидентът Йотова и настоя за пътна карта с тези условия, която да бъде неизменна част от преговорната рамка.

Роберто Фико представи италианската позиция, според която първо трябва да започне преговорният процес и в неговия ход да се решават отворените въпроси. "Не можем да правим компромиси с българската позиция, защото в противен случай ще внесем допълнителни конфликти в ЕС ", заяви вицепрезидентът Йотова.

Илияна Йотова и Роберто Фико категорично осъдиха военната инвазия на Русия в Украйна и изразиха увереност, че дипломатическите усилия за спиране на военните действия не са изчерпани и е възможно връщането към преговорите за мир. "Най-голямото предизвикателство пред ЕС днес е да бъде еталон на световната сцена за мир и обединение, а не само сбор от държави", посочи председателят на Камарата на депутатите на Италия.

България и Италия са приели почти еднакъв брой бежанци от Украйна - около 100 хиляди души. На срещата беше обсъдено и закъснялото изготвяне на общоевропейско законодателство в областта на миграцията и убежището, се посочва в съобщението. Споделена беше тревогата от продоволствена криза като следствие от войната, особено в страните от Африканския континент. Илияна Йотова изрази опасение, че резултатите от нея отново ще паднат върху плещите на Европа с нов поток от мигранти.

Обсъдени бяха и последствията от европейската санкционна политика в енергийната сфера. Роберто Фико предложи създаването на план за възстановяване за енергетиката по примера на Плана за възстановяване и устойчивост, целящ да се справи с последствията от пандемията от COVID-19.

Председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико е на официално посещение в България днес по покана на председателя на Народното събрание Никола Минчев.