Комисар Атанас Илков е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Главна дирекция "Национална полиция". Досега поста се заемаше от главен комисар Станимир Станев, а Илков беше негов заместник.

До рокадата се стигна след като Станимир Станев стана зам. главен секретар на МВР.

През 2014 г. Илков ръководеше ГД "Криминална полиция", но беше освободен от МВР след злополучната акция на баретите в Лясковец. Тогава при атаката на барикадиралия се в дома си Петко Петков загина командосът Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма. Тогава Илков бе уволнен, но обжалва и спечели делото. Така се върна в системата на МВР като зам. директор на полицията в Пловдив, която след това оглави. По-късно бе преместен като шеф на униформените в Кърджали, а след това преместен на работа в Казанлък като ръководител на Центъра за специализация и професионална подготовка. Последно той бе заместник-директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Илков е поредният изтеглен от редиците на МВР Пловдив топ полицай на по-висока позиция в София. Тенденцията хора под пагон под тепетата да стават големи началници в МВР се засили особено по време на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

По-рано Венелин Младенов, досегашен шеф на "Пътна полиция" в Пловдив, и началникът на сектор "Специализирани полицейски сили" при ОДМВР - Пловдив Радослав Начев бяха изтеглени на по-висока длъжност в София.