Срещу приемането на промените, окачествени като недемократични, се обявиха САЩ, ЕС и редица неправителствени организации, заедно с унгарската опозиция.

Промените в конституцията бяха приети с 265 гласа "за", 11 "против" и 33 "въздържали се".

Това е четвъртата промяна на унгарската конституция след влизането й в сила на 1 януари 2012 г.
Вотът беше бойкотиран от социалистическата опозиция. По силата на новите промени решенията на Конституционния съд, взети преди влизането на новата конституция в сила през 2012 г., вече няма да бъдат валидни.
Това ще лиши правосъдието от важни законодателни текстове, с които до сега то си "сверяваше часовника".

Рестриктивни нови наредби има и за висшето образование, бездомниците, избирателния закон и семейното право.
Промените задължават студентите, чието образование е финансирано от унгарската държава, да сключват договори с нея, че след като получат диплома, ще останат в Унгария. Бездомниците, настанили се на обществени места, могат да бъдат експулсирани от властите. 
Парламентът, а не съдът ще трябва да признават или не дадена религия. Парламентът не трябва да аргументира решенията си в тази насока. Възможностите за обжалване са ограничени.
В сферата на съдебната власт Националната съдебна служба има единствено правото да премества даден процес от едно на друго място в страната.

Решението на унгарския парламент поражда опасения относно върховенството на закона и европейските демократични стандарти в страната, предупредиха Европейската комисия (ЕК) и Съветът на Европа (СЕ). "Въпросните поправки пораждат опасения по отношение на принципа за върховенство на закона и европейските норми", обявиха в общо комюнике ЕК и СЕ, след като Будапеща оряза правомощията на конституционния си съд.
Председателят на комисията Жозе Мануел Барозу и генералният секретар на Съвета Торбьорн Ягланд отбелязаха, че премиерът Виктор Орбан преди дни ги уверил в "пълния ангажимент на унгарските правителство и парламент към европейските норми и ценности".

"В този смисъл те очакват от унгарските власти да се ангажират в двустранни разговори с европейските институции, с цел да се обърне внимание на тревогите като, например, съвместимостта на тези поправки с европейските принципи и закони", гласи комюникето.

Барозу и Ягланд намират за неуместен факта, че експерти от двата органа не са имали "възможността да обсъдят и изяснят в детайли съдържанието на тези поправки преди приемането им".

Брюксел по-рано днес предупреди, че Унгария трябва да спазва наложените демократични норми и призова Будапеща да не се отклонява от тях.
"Нашата работа е да гарантираме, че европейските закони, подписани от членките на ЕС, се спазват напълно", посочи говорителка на комисията. По тази причина "няма да се колебаем да използваме всички налични инструменти, за да уверим, че членките изпълняват поетите ангажименти", допълни тя.

Брюксел вече започна наказателни процедури за нарушения срещу Унгария заради три спорни конституционни реформи - в съдебната система, Централната банка и службата за защита на информацията, които са в разрез с европейското законодателство.