Централната избирателна комисия (ЦИК) днес проведe в парламента експеримент колко души биха гласували с машина в средно натоварена секция с 600 души. Целта е да се разбере колко машини трябва да бъдат осигурени в натоварени секции, където има само една. След това комисията трябва да обяви и процедурата за покупка на още машини, тъй като след промените в Изборния кодекс в големите секции с над 300 души беше премахнато гласуването с хартиени бюлетини. Така на вота предсрочните избори на 11 юли с тях ще се гласува само в малките секции. Eдна от основните критики към това решение е, че машинният вот ще отнема много повече време и е възможно това да затрудни сериозно гласуването.

Тестът продължи един час и в него участваха членовете на комисията, нейната администрация и служителите на парламента, като резултатът ще се умножи по 13 - колкото часове трае изборният ден. 

"В рамките на 1 час са гласували 75 избиратели, при добра организация. Голяма част от хората, които минаха да гласуват днес, за първи път гласуват с машина. Този резултат ще се анализира от ЦИК, заедно с второто пробно гласуване, което ще бъде направено в неделя в Доброславци, като имаме идея да направим още едно в Сливница", заяви говорителката на комисията Росица Матева.

На някои от участниците е поставена задача да гласуват за партии, които се намират на втора страница, да се връщат и да променят вота си. Идеята на това е била да се симулира забавяне. Такъв експеримент ще се проведе в Доброславци и в Сливница.

Снимка: БТА

Обмисля се в секциите с над 450 избиратели да бъдат поставяни 2 машини, за да се осигури безпроблемното им гласуване. С една лента могат да гласуват около 750 избиратели, но от ЦИК не изключват вариант тя да трябва да се смени, което ще забави гласуването.

Снимка: БТА

"Резултатите от експеримента са умерено оптимистични. На базата на тези тестове, ще излезем с анализ и становище за възможностите да проведем нормални избори", заяви един от зам.-председателите на ЦИК Цветозар Томов, по чието предложение ще се проведе и вторият експеримент, който ще е на 30 май.

Снимка: БТА

Днес ЦИК обяви и колко партии и коалиции ще се борят за 46-ия парламент. Общо 19 партии и 9 коалиции се регистрираха до 17 часа вчера, когато изтече крайният срок. Проверка обаче е установила, че една от партиите, подала документи, няма необходимия брой подписи, затова тя е заличена и така те стават 18. Текат проверки за още 3 партии, след което окончателните данни ще бъдат оповестени.

На изборите през април те бяха много повече - 30.

На 5 юни е последният срок, в който коалициите могат да направят промени в техния състав.

До ЦИК са изпратени множество запитвания дали е възможно хората, които са на почивка, да гласуват. На 25 май е изпратено запитване до регионалния министър, която трябва да посочи какви документи ще са необходими на избирателите за временна регистрация в мястото, където ще почиват.