Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че няма да присъства на церемонията по встъпването в длъжност на своя приемник Джо Байдън, предаде Ройтерс.

"За всички, които попитаха, няма да отида на инаугурацията на 20 януари", написа Тръмп в "Туитър".

Този ход бе очакван, тъй като все още действащият американски президент от месеци твърди неоснователно, че изборите са били спечелени с измама от конкурента му Байдън.

Вицепрезидентът Майк Пенс все пак се очаква да бъде на церемонията, отбеляза Асошиейтед прес.

Тръмп направи това съобщение в момент, когато някои членове на Конгреса обсъждат дали да започнат процедура по импийчмънт срещу него в Камарата на представителите, след като негови привърженици нахлуха в Капитолия.

Реклама след 7-ми параграф

 

Новоизбраният американски президент Джо Байдън определи като "добро" решението на Доналд Тръмп да не присъства на церемонията по встъпването му в длъжност на 20-и януари.

Пред репортери в Уилмингтън Байдън заяви, че това е едно от малкото неща, за които е съгласен с Тръмп, тъй като той е срам за страната.

Бъдещият президент на Съединените щати заяви, че решението за импийчмънт на Тръмп е изцяло в правомощията на Конгреса и отказа да изрази позиция по темата.

Нанси Пелоси съобщи, че е разговаряла с председателя на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили да се вземат предпазни мерки, за да се гарантира, че президентът републиканец Доналд Тръмп няма да може да започне военни действия или да нареди нанасяне на ядрен удар в последните му две седмици на власт, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Положението с този нестабилен президент не би могло да е по-опасно и трябва да направим всичко по силите си да защитим американския народ от неговата атака над нашата страна и нашата демокрация", заявява Пелоси в писмо до свои колеги.

По-късно днес тя ще се срещне с демократите от Камарата на представители, за да обсъдят процедура за импийчмънт на президента.