Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отправи тежки обвинения към зам.-председателят на Народното събрание и депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Татяна Дончева.

"Дончева е изключително нечистоплътен политически човек, защото когато се говореше при кого ще отиде третият мандат, тръгна да обикаля част нашите депутати, да им предлага да напускат парламентарната група, да ги убеждава да вземат други с тях, обещавайки им министерски кресла, и включително е драскала на едни листчета - "половин милион ще ти дам", заяви той в предаването "Политически НЕкоректно" по БНР.

На въпрос има ли ги тези листчета, той отговори:

"Листчетата си ги е взела, но разговорът може да бъде доказан и там където е отишла да го води с човека от нашите, който може да излезе на детектор и лъжата и да потвърди всичко това - има камери в този офис. Водила е разговора с конкретни имена кого трябва да дръпне - Ива Митева, Иван Хиновски, и му е обяснявала, че ние сме чалгари, сценаристите са простаци и трябва да бъдат изолирани. Този човек ще излезе да го потвърди. Тя знае къде и при кого е ходила. Татяна Дончева е некоректен човек меко казано, тя лъже".  

"Нямаме нищо общо с Орлин Алексиев. Татяна Дончева е лъжец, много често лъже откровено, както излъга, че депутатската ни листа във Варна е редена от Маджо", заяви още Йорданов във връзка с думите на депутатката от "Изправи се БГ! Ние идваме!", че Ахмед Доган и Алексиев - бивш общински съветник от ГЕРБ, стоят зад партията на Слави Трифонов.

"Ясно е, че Доган и Орлин Алексиев стоят отзад. Зад Орлин Алексиев е ясно кой стои. Той беше дългогодишен не просто общински съветник, а шеф на финансово-бюджетната комисия и "касичката" на ГЕРБ. Разбира се, дали точно Доган, дали Доган и Пеевски, срещу какво, кога - това са съвсем различни неща", коментира Татяна Дончева в предаването "Неделя 150" миналата седмица.

"Не е вярно. Орлин Алексиев беше от ГЕРБ, не виждам къде е ГЕРБ и ДПС, те вярно, че са едно и работят заедно, то затова правят такава връзка", отвърна Йорданов и припомни, че в 45-ото НС е имало мантра, че ИТН ще са патерица на ГЕРБ, а в 46-ия парламент новата мантра е, че ДПС стои зад ИТН.

"Когато бъде изчегъртана ГЕРБ от властта и от организма на държавата, тогава нека си водим войни. Хубаво е да осъзнаят и другите партии, че има по-голямо зло. Ако останалите партии, които влязат в следващия парламент, осъзнаят, че големият враг е ГЕРБ, защото те са достатъчно силни и с достатъчно ресурси, просмукани са в цялото държавно управление и реално имат власт по места и тормозят хората, а нас да ни оставят на мира и да се съсредоточим върху големия враг", каза Йорданов.

Йорданов заяви още категорично, че до края на следващата седмица парламентът ще извърши актуализация на държавния бюджет:

"Ако правилно съм разбрал това, което каза вчера президента Румен Радев, той няма да бърза да разпусне Народното събрание, за да може да се приеме актуализацията на бюджета и още два закона - за НСО и за изваждане на бюрото за защита на свидетели, което сега е под шапката на главния прокурор. Що се отнася до съдебната реформа - за спецсъдилищата, дано да стане, защото вчера БСП, ДПС и ГЕРБ практически саботираха заседанието на парламентарната правна комисия и там изоставаме с дни. Ако президентът иска и това да мине, ще трябва да остави НС да поработи още малко. Не става дума за незаконно удължаване на живота на това събрание, а става дума за изпълнение на някои искания на гражданското общество".

Според Тошко Йорданов има тенденциозна координирана атака срещу Петър Илиев, кандидат на ИТН за вицепремиер в предложения от партията втори вариант за правителство. По думите му целта на обвиненията в плагиатство е Илиев да бъде уволнен от Софийския университет, където преподава:

"Ние си защитаваме хората, особено когато са подложени на безпрецедентен натиск и то без причина. Ако са сбъркали нещо, ще си признаем, че сме сбъркали нещо и това си е решение вътре при нас. До момента Илиев не е осъден за плагиатство, а това се доказва в съда. ... Има съзнателен план срещу него. ... Когото и да попиташ от Юридическия факултет дали някой е завършвал с 6.00 и какво означава това. Човекът е почти извънземен на тема право. Той е прекрасен юрист, тука никой не може да го атакува и не смее да каже, че е лош юрист. Той е от едно поколение с лицата от "Демократична България", което са юристи, само че той не е от тази клика".

Йорданов изказа свое съмнение, че атаката е координирана, сигналите са основно на базата на публикации в "Дневник":

"Дневник" е всичко друго, само не и независим вестник, който няма нищо общо с "Демократична България", заяви той.

"Абсолютна политическа демонстрация за сплашване", заяви Тошко Йорданов за заплахата за убийство срещу председателката на Народното събрание Ива Митева, въпреки, че задържаният е безработен криминално проявен мъж от Стара Загора.

"Беше демонстрация, защото в сигнала заплахата е за убийство на Ива Митева и на майка ѝ - с името на майка ѝ и с изречението: "Знам къде живее", добави той.

По думите му Митева в момента е охранявана от НСО, но е била притеснена за майка си:

"Освен демонстрация за сплашване, имаше и намек колко е важно НСО да вардят роднини на разни хора, един куп министри, бивши шефове и т.н.".

По думите на Йорданов е имало прекалено много съвпадения: "Два дни подред се занимавахме с НСО и веднага сигнал за убийство срещу Ива Митева. След това - чета и аз от медиите. Доколкото знам ГДБОП разследваха, най-вероятно те са го задържали, прокуратурата се правеше както винаги на нещо странно, твърдейки, че няма сигнал. Не знам какъв е този човек. Не мисля, че някой се е напил и го е направил, изпратил е имейл със заплаха".