С минута мълчание и призив за смирение в днешния ден, по повод кончината на патриарх Неофит, започна извънредното заседание на Столичния общински съвет, свикано заради последните инциденти с мигранти в София.

Председателят на СОС Цветомир Петров откри заседанието с думите, че днес е тъжен ден за православната ни нация, която скърби за загубата на Негово Светейшество Патриарх Неофит. Председателят призова за смирение и диалогичност.

Петров посочи, че е свикал настоящата извънредна сесия на Общинския съвет по две причини - първата от тях е, че спокойствието и сигурността на столичани са приоритет, а втората е с цел трезво да се анализира ситуацията и да се предприемат необходимите мерки за подобряването ѝ.

Той апелира всички общински съветници за прагматичен подход и отговорност към тази тема.

Митута мълчание в памет на патриарх Неофит

Снимка: Bulphoto

"Градът ни е дом не само за тези, които сме родени тук, но и за всеки, потърсил подкрепа и възможност за реализация.", каза още председателят на СОС.

Шефът на СДВР гл. комисар Любомир Николов и гл. секретар на МВР Живко Коцев докладват пред общинските съветници по двата случая, предизвикали дискусии

Снимка: Bulphoto

Може да гледате дебата на живо ТУК>>

Кметът на София Васил Терзиев се обяви за нулева толерантност към тези, които не спазват реда в града, но призова да не се политизира темата.

"За нас сигурността на гражданите е най-важният приоритет, но не бива три битови инцидента в града да се политизират. Не бива да се политизират", каза Терзиев.

Той увери, че заедно със СДВР Столичната община ще разработи стратегия за проблемите по темата за сигурността, в която ще участват и районните кметове. Ще се прецени какъв тип инциденти има, къде се налага да се поставят допълнителни видеокамери, обясни столичният кмет. Целта по думите му е да се обедини работата на екипите, да се засили анализа, който води до конкретни политики, така че това да доведе до още по-добро взаимодействие със СДВР.

Васил Терзиев изрази надежда да получи подкрепа за доклада му до СОС за промени в структурата на Общината и да бъде подкрепено искането му да има заместник-кмет по сигурността. Надявам се тези битови инциденти да доведат до трайни промени в начина, по който мислим за сигурността на града, заяви Васил Терзиев.

Той апелира да не се политизира излишно темата и да не се наслагват настроения срещу различни етнически групи. Видя се, че не е това в сърцевината на проблема, подчерта столичният кмет. Той разграничи два типа граждани - такива, които спазват правилата, и общественият ред и такива, които не го правят. Нашата борба е с всички, които не го правят, за да могат останалите да живеят комфортно, заяви Терзиев.

"Апелираме да не се всява паника, защото това провокира агресия", призова и общинският съветник от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София") Христо Копаранов.

Ситуацията не трябва да се политизира, наша отговорност е да дадем системни решения на проблеми, натрупвани в София години наред, каза Копаранов. По въпроса за протестите от последните дни, той коментира, че на място са се забелязали хора с фашистки знамена, чието присъствие е накарало гражданите да напуснат мероприятието. Най-важна задача пред управляващите е създаването на системни работещи решения, каза още той.

Въпреки че в града има 3800 камери, много голяма част от тях не работят от повече от 10 месеца и в момента се работи по тяхната поправка, посочи Копаранов. Той обърна внимание на нуждата от преразглеждане на ролята на общинска полиция, както и на осветеността на града. Според общинския съветник трябва да се предвиди мярка за създаване на нов заместник-кмет по въпросите със сигурността.

Ситуацията не трябва да се политизира, наша отговорност е да дадем системни решения на проблеми, натрупвани в София години наред, каза Копаранов. Той коментира и камерите на Столична община, като посочи, че въпреки че в града има 3800 камери, много голяма част от тях не работят от повече от 10 месеца и в момента се работи по тяхната поправка. Копаранов обърна внимание на нуждата от преразглеждане на ролята на общинска полиция, както и на осветеността на града. Според общинския съветник трябва да се предвиди мярка за създаване на нов заместник-кмет по въпросите със сигурността.

Вече пет месеца камери за видеонаблюдение на Столичната община не работят, заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Георги Георгиев на брифинг в Столичния общински съвет (СОС). По думите му кметът на София Васил Терзиев не е направил нищо, за да обезпечи функционирането на камерите. Целта на днешното заседание е не просто да си говорим, а в края на заседанието да очертаем ясни мерки, които да бъдат предприети по отношение на сигурността в София, допълни той. Георгиев поиска да знае колко са екипите на общинска полиция на терен в момента, има ли недостиг на полицаи, има ли в момента обявена процедура за поддръжка на камерите за видеонаблюдение, както има ли камери покрай центъра за настаняване на мигранти в "Овча купел".

На днешната сесия на СОС общинския съветник от МК "БСП за България" Иван Таков каза пред журналисти, че повече от 10 години от БСП настояват да има заместник- кмет по сигурността. Според Токов е важно да има такава фигура, за да може да координира всички проблеми с мигрантите, битовите проблеми и наркопласирането. Общинският съветник смята, че днешната извънредна сесия на тема "Сигурност" е обикновено пиар събитие за публична изява на определени политически лица, което няма да даде решение на проблемите в града. Истинският разговор за сигурността в София ще го проведем с този за бюджета на София за 2024 г., допълни още Таков.

Смятаме, че сега е моментът да предвидим съответните средства в бюджета на София по отношение на сигурността. Имаме конкретните предложения и са надяваме да се сформира работна група, съвместно с общински съветници и представители на СДВР, каза общинският съветник от групата "Възраждане" Деян Николов. Предложенията на "Възраждане" са за монтиране на камери за видеонаблюдение, отделно да се осигури и допълнително осветление. Искаме щатът на общинска полиция да бъде увеличен, да бъдат изпратени патрули в рисковите зони в София, също така и увеличаване на охраната на метростанциите, обясни още общинският съветник от "Възраждане".

Главният секретар на МВР гл. Комисар Живко Коцев и директорът на Столичната дирекция на СДВР отчетоха дейността през изминалата година за опазване на сигурността и обществения ред в столицата, както и за предприетите мерки за подобряването им през настоящата година. Отчет пред общинарите даде и директорът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева.

Мариана Тошева, председател на Държавна агенция за бежанците

Снимка: Bulphoto

Бяха изслушани и граждани от район "Овча купел", където се намира бежанския лагер в столицата. Те настояват центъра да бъде преместен от квартала.

До свикване на днешното заседание се стигна след няколко случаи на насилие, свързани с мигранти в София. Още миналия петък от партия "Възраждане" поискаха спешно заседание на СОС по този повод. "Цитирах случаи на деца, нападанти в центъра на града. 11 мигранти ги нападат... Да се изготви стратегия да се справи с мигрантския проблем, който назрява в София", каза Деян Николов от "Възраждане". На 9 март от ГЕРБ-СДС също настояха за извънредно заседание на СОС за сигурността в София заради случаи на насилие с чужди граждани. "София трябва да има кмет с ресор "Сигурност", категоричен бе и Иван Таков от БСП. "10 години настояваме за това. Заради динамично развиващия се град да има зам.-кмет - да държи връзка с всички правоохранителни органи", посочи той.

На 6 и 8 март в столицата имаше два случая на насилие, за които министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов каза, че е "установено по безспорен начин, че не става въпрос за напрежение на расова основа".

Радикални мерки за справяне с кризата на сигурността, свързана с мигрантите, предложиха председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски в началото на тази седмица. В деловодството на парламента двете партии внесоха предложения за промени в Закона за МВР и Закона за администрацията, с които се предлага увеличаване на капацитета на "Гранична полиция" с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата.