Преместваме настанените лица от регистрационно-приемателния център в столичния кв. "Овча купел" към Държавна агенция за бежанците (ДАБ) в други наши центрове. Днес сутринта беше изведена първата група от 30 души. Това съобщи на брифинг в сградата на Столична община председателят на Агенцията Марияна Тошева. Тя присъства на извънредно заседание на Столичният общински съвет, свързано със сигурността в столицата, предаде БТА.

Отговорно заявявам, че няма миграционен натиск, каза Тошева. По думите й има по-засилено полицейско присъствие не само около центъра в "Овча купел", но и на другите центрове, като в момента се случва поетапно извеждане към други центрове, защото те са в по-периферни райони на столицата, което не всява допълнително напрежение у гражданите. Тошева посочи, че исканията им са високото крило на центъра в "Овча купел" да бъде затворено, защото се нуждае от основен ремонт. Но и като цяло центровете за лица, които търсят закрила, трябва да са с капацитет не по-голям от 500 души, дори ако е възможно до 300 души, посочи Тошева. Тя допълни, че анализ сочи, че по този начин контролът е най-добър.

В момента в центъра в "Овча купел" има 413 души, като от тях 128 са деца. Това са непридружени непълнолетни, които са настанени в сигурната зона, която има освен допълнително охрана и пропускателен режим, обясни Тошева. По думите ѝ хората, които пребивават в тези центрове, са минали два пъти скрининг и са легално пребиваващи.

Към днешна дата има 42 % заетост на центровете, в тях хората пребивават между три и шест месеца, което значи, че в центровете има постоянна запълняемост на 30-40 %, обясни Тошева по време на заседанието на СОС.

Тоталното затваряне на центъра в "Овча купел" не зависи само от ДАБ, а и от другите институции, посочи Тошева.