Министърът на отбраната Тодор Тагарев е изпратил писмо до колегата си от кабинета - Христо Хинков, в което настоява здравният министър да разпореди проверка на скандалния случай в "Пирогов" с участието на съветника му Мустафа Емин от 28 август вечерта. Тогава медицинска сестра от спешната болница разказа своята версия за това, че служителят на МО вдигнал скандал, заплашвал с министъра и настоявал неговото дете да бъде вкарано в шоковата зала, след като по същото време медиците са спасявали друго дете в тежко състояние.

Самият Емин се извини за емоционалния тон и обяви, че на шега е споменал само два пъти името на министъра. Той отрече да е искал другото дете да бъде извадено от залата, за да бъде обърнато внимание първо на неговото.

В писмото до Хинков министърът на отбраната извежда аргумента, че добилата публичност случка уронва престижа на МО и е добила негативен обществен отзвук, поради което настоява да разбере кой и защо е разрешил на "Пирогов" да публикува на страницата на болницата във Фейсбук мнението на медицинската сестра от личния й профил. 

Тагарев пита още каква проверка на фактите е извършена преди публикуването на поста на медицинската сестра и преди то да се озове цитирано и от официалната страница на спешната болница. Министърът държи да му кажат колко са и кои са администраторите на страницата на "Пирогов" във Фейсбук.

Писмото завършва с искане да бъде своевременно уведомен за резултатите от проверката с оглед на следващи действия.

За писмото на военния министър до здравния съобщи в профила си във Фейсбук бившият здравен министър и председател на здравната комисия в Народното събрание Костадин Ангелов. Той публикува и факсимиле от документа, като изрази възмущението си от поведението на министъра на отбраната, когото нарича "министър на информацията". 

"Министърът на отбраната си е помислил, че е министър на информацията.

Тодор Тагарев изпратил искане до министъра на здравеопазването да се разберяло кой и защо си позволил да публикува нещо във фейсбук страницата на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" !

И пита, кой работи там, настоява за бързи резултати и да бъдел своевременно уведомен!

Представяте ли си?!

Скандално и болшевишко!

Ами, предлагам на министъра на информацията Тагарев направо да изпраща танковете да превземат "Пирогов".

Как така някой ще си позволява да се изразява свободно и безконтролно?!

На какво прилича това?!

Няма да позволя българските медици да бъдат репресирани и тормозени, от който и да било министър!", пише в профила си председателят на здравната комисия в НС.

Същевременно от "Пирогов" изпратиха по-рано днес писмо до партията на Мустафа Емин - "Да, България", в което ги уведомяват, че стандартите на болничното заведение са спазени и нарушения не са открити от страна на персонала.