Уволненият от здравната министърка в оставка директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология - д-р Стефан Константинов, обори твърденията на здравното министерство за нарушения и обяви, че оставя болницата без дългове и със собствени приходи за над половин милион лева.

Той съобщи, че проверките срещу него са по сигнал на новия директор проф. Панайот Куртев. И не скри, че през годините е имал проблеми със семейство Куртеви, в това число и с проф. Куртева, съпруга на новия шеф. "Предходният директор беше отстранен заради обществени поръчки и проблеми с лекарства", припомни д-р Константинов.

"Причината за проверките е личен сигнал, който се твърди, че е на академичния състав. Злоупотребено е с тези думи, той е на двама души. Единият, който е подал сигнал, е този, с който се явихме на конкурс и загуби и сега той е директор. Това е проф. Панайот Куртев. Той казва: Константинов не става, сложете ме мен", заяви д-р Стефан Константинов пред медиите.

Когато новото ръководство пристигнало вчера в кабинета му, за да го смени, той видял "лица, които са участвали точно в годините, когато са натрупани най-много дългове".

Д-р Константинов отчете, че е поел болницата през 2017 с по милион лева дългове, трупани на година, а за миналата година борчовете са били сведени до нула. В момента лечебното заведение няма абсолютно никакви просрочени задължения, каза д-р Константинов. За 2021 Онкологията е отчела над половин милион лева печалба, добави той.

Стабилизирането на болницата не е било постигнато за сметка на съкращения на персонал, а пациентите са се увеличили с 6,92%, подчерта смененият ръководител. За миналата година са били изписани 12195 болни, лекувани в УСБАЛО.

"Вчера МЗ много ме улесни, защото публикува "тежките прегрешения", за които сме отстранени двама души от Съвета на директорите", отбеляза д-р Константинов.

Той посочи, че няма нарушения по закона за обществените поръчки с липсата на двоен подпис - на директор и на счетоводител. Става дума само за 4 договора по съвместна дейност, а не по закона за обществените поръчки, които са били преглеждани от юрист и финансов контрольор преди подписването им, обясни той.

По обвинението за изтеклия мандат на научния съвет бившият директор изтъкна, че той е автономен орган, не е част от устройствения правилник на лечебното заведение и няма как директорът на болницата да се намеси кога ще се събере.

Заседанието му е било вече насрочено преди проверката на здравните власти. "Той е автономен орган, това изобщо не е работа на МЗ, не ми влиза в договора за управление", каза уволненият директор. Д-р Константинов нарече цинично твърдението за нарушение, че не бил насрочвал конкурси. И обясни, че такива се обявяват, когато има желаещи и свободни места.

По въпроса за нередности при ценоразписа за избор на екип, д-р Константинов припомни, че той, като министър, с екипа си е писал наредбата през 2010 г. и в момента това е превратно нейно тълкуване от страна на Медицински надзор, срещу което вече са подали възражение от бившето ръководство на болницата.

"Това са "тежките нарушения", които сме извършили. Не е темата дали може да бъде махнат един директор, решава министърът - може да те махне. Темата е защо е употребена толкова административна енергия за това. Имаме финансиране, имаме хора, имаме прекрасна страна, но администрацията се занимава с глупости, иска да бъде бухалка. Кому е нужно всичко това?", чуди се д-р Стефан Константинов.

"Доколкото правните инструменти могат да вкарат някакъв ред, бих си търсил правата в съда", отговори на журналистически въпрос д-р Константинов, но добави, че в случая не е важният той като личност, а болницата.

"Аз разбирам - политическата ситуация е трудна, но какво ще каже министър-председателят по този въпрос? Може би Асена Сербезова е решила, че с политическата й кариера е свършено... Чувам, иска да ходи в СЗО - добре, искаме ли такъв човек да ни представя?", попита д-р Константинов. 

"Аз искам тази държава да се оправи. Много институции в държавата не правят най-доброто за народа си, те обслужват някого или някого трябва да покрият. Затова не можем да се движим напред", обобщи д-р Стефан Константинов.

Той изрази надежда новото ръководство все пак да довърши трите проекта, които е започнала болницата.