Уволненият директор на СБАЛО от здравната министърка в оставка не е бил уведомен за намерението на Асена Сербезова. Без да му съобщят от МЗ за рокада, при него директно влязъл новият директор и му се представил, че вече той отговаря за Онкологията.

"Дойде ми изневиделица. Без да ми съобщят. Дойдоха едни хора и казаха: "Добър ден. Ние идваме, защото аз съм новият директор", разказа пред Dir.bg д-р Стефан Константинов. Той още няма връчена и никаква писмена заповед от МЗ.

"Нямам още официален документ от министерството. Но така ли иначе, предадох ключовете, защото те ми показаха документи, които удостоверяват, че това е воля на министъра", допълни Стефан Константинов.

Досегашният директор на онкоболницата съобщи още, че новото ръководство е било придружавано от представители на частна юридическа кантора за подписването на приемно-предавателния протокол.

"Дойдоха с частна юридическа кантора. Което също, само по себе си, е достатъчно скандално, при наличието на такъв административен капацитет в министерството", коментира д-р Стефан Константинов.

Отстраняването му е станало тази сутрин. 

"Да, вярно е. Хич не си поплюват накрая. Разбирам ги, сега им е паднало, отиват си. А ако вие искате да разберете как и защо в 12 без пет се маха директор, извадил от финансовата тиня тежка болница, то утре следете пресконференцията ни в БТА. И в следващите дни. Защото е брутално. Ама много", написа в профила си във Фейсбук Стефан Константинов, който беше и министър на здравеопазването в първия кабинет на ГЕРБ.

По-рано от МЗ мотивираха смяната на Константинов с резултати от одити и проверки, които показали нарушения с обществени поръчки, несвикване на общото събрание за избор на нов Научен съвет и определяне на ценоразпис за избор на екип и други допълнителни услуги. За временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение до провеждането на конкурс е назначен проф. Панайот Куртев.

Това е поредното уволнение на директор на голяма болница за последните дни на поста здравен министър от страна на Асена Сербезова. Откакто е в оставка, здравната министърка изненадващо уволни директора на кардиологичната болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев, а чистката започна от шефа на "Пирогов" проф. Иван Поромански, който също беше изневиделица освободен от поста.

Скрийншот: Фейсбук