"Хиляди българи днес казват: "Така повече не може!". Техният гняв е справедлив. Корупцията, злоупотребата с власт и незачитането на гражданските права не могат да бъдат толерирани. Вълната от протести е положителен знак за силата на гражданското общество.", заяви лидерът на европейската левица Сергей Станишев.

ПЕС следи отблизо антиправителствените протести в страната. Дни наред хиляди граждани са по улиците на София и други големи български градове с настояване за прозрачно и демократично управление.

"Българите имаме правото да отстояваме демокрацията, прозрачността и върховенството на закона и точно за това са протестите. Напълно подкрепям исканията на протестиращите за промяна. Искаме да живеем в демократична и прозрачна България - с почтено, отговорно и справедливо правителство."

Президентът на ПЕС Сергей Станишев изрази своята позиция и запозна с политическата ситуация в страната левите комисари и Бюрото на Групата на социалистите и демократите в ЕП. В четвъртък преди заседанието на Европейския съвет Станишев ще информира левите премиери за исканията на протестиращите в България.

ПЕС винаги е подкрепяла демокрацията, свободата на словото и върховенството на закона във всички страни-членки на ЕС. Европейските социалисти застават зад исканията на българите за демократично и прозрачно управление в България.