Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат Сергей Станишев публикува на страницата си във фейсбук стенограмата на изказването си пред пленума на БСП миналата събота. Той заявява, че прави това, за да се сложи край на спекулациите и фалшивите новини.

Преди няколко дни Станишев отхвърли твърдението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че на последния партиен пленум е предложил да правят кръгла маса с ГЕРБ. БСП трябва да влезе във властта, но през парадния вход, а не като патерица на някоя друга партия, заяви Нинова в интервю по bTV на 15 юни.

Ден по-късно, в интервю по БНТ, Станишев отрече: "Това не е вярно и го казвам категорично. Нещо повече, аз ще се погрижа, като член на Националния съвет, да поискам стенограмата и ще я направя публична, за да е ясно какви са моите аргументи". Тогава той поясни, че е "нужна национална дискусия, не с ГЕРБ, но с всички, които имат отношение - браншови, синдикални организации, политически партии - и от управляващите, и от опозицията, на институциите".

Днес, 20 юни, Станишев написа във фейсбук, че в изказването си на пленума ясно се е мотивирал защо предлага "БСП да е лидер в процеса по разписването на Националния план за възстановяване, чрез който ще бъдат инвестирани 12 млрд. евро в България". "Ако искаме страната ни да има приоритети, парите да се харчат прозрачно и да достигнат до всички, БСП трябва да инициира кръгла маса и да предложи толкова добри предложения, че управляващите да са принудени да ги приемат", отбелязва президентът на ПЕС.

Поместваме изказването на Сергей Станишев на пленума, както самият той го представя във фейсбук:

"Искам и аз да се изкажа в подкрепа на предложението на Кристиан с лека модификация.

Първо, естествено че съветите трябва да подготвят предложенията на БСП за национален план за възстановяване. В момента се очаква в началото на юли Европейския съвет най-сетне, защото следващата седмица няма да се договорят премиерите, но юли германското председателство ще одобрят план за 750 милиарда евро. От тях за България ще се полагат 12 милиарда, приблизително. Но, ние няма да получим тези пари без национален план за възстановяване.

Ние трябва да възложим на съветите своевременно да подготвят приноса на БСП, виждането на БСП какво трябва да бъде националният план за възстановяване, който да включи и мерки с държавния бюджет, със собствени ресурси; и мерките, които предстоят на европейско ниво. И с това да искаме национална кръгла маса, аз го говоря от един месец и повече, че този план не може да бъде просто план на правителството. Защото то ще се събере на едно заседание, ще одобри някакви формални критерии; той трябва да бъде на базата на сериозен анализ; той трябва да бъде на базата на консултации с браншови и синдикални, работодателски организации, с предложения и на опозицията, защото той ще се изпълнява от следващото правителство.

По този начин можем да изглеждаме малко по-смислени. Но ние сме в тази ситуация защо? Защото не ни се предложи нищо смислено, извинявайте. Не ни се предложи нищо смислено, което реално да се одобри. Аз също така подкрепям предложението в рамките на този парламентарен сезон, парламентарната група да внесе вот на недоверие."