Изборът на Урсула фон дер Лайен съвсем не е сигурен. Такива опасения изрази президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. По думите му името й е непознато за Европейския парламент, но по-сериозният проблем е, че тя не е заявила ясно и конкретно европейските си възгледи, за това каква програма ще отстоява и какви са позициите й по основни въпроси. 

"Това е много показателно. Затова изобщо не е гарантиран нейният избор, поне от страна на социалистите мога да го кажа много определено. Защото въпросът не е само за баланса, той е между политически семейства, географски региони и полове, защото това са трите фактора, които по някакъв начин влияеха върху различните варианти и рокади при кандидатурите. За нас битката вече една година в процеса на подготовка на кампанията беше за промяна на ЕС. ЕНП доминира в ЕК от 20 години и господин Манфред Вебер говореше в кампанията за промяна. Каква промяна? Всички признават, че единственият кандидат, който имаше ясна програма за промяна на първо място - социална, устойчиво развитие на второ място, което съчетава социални и екологичния стълб, на трето място - за демокрация и върховенство на закона с много ясни ангажименти и доказани битки, беше Франс Тимерманс. Един детайл, който е важен - доколкото знам, в понеделник Тимерманс щеше да получи подкрепата на ЕП. Много негативна роля изигра Доналд Туск, който не се държа като безпристрастен медиатор между различните възгледи, а играеше за своята партия- ЕНП", аргументира се Станишев пред Бойко Василев в предаването "Панорама" по БНТ. 

По думите му това, което направи Европейският съветм по същество е голямо отстъпление в процеса на европейска демокрация. Защото и двамата истински водещи кандидати - Вебер и Тимерманс, са били  отстранени от избора за президент на комисията, подчерта Станишев.

"Искам да уточня тук, че ние преди повече от една година като политическа сила, на наш съвет, където бяха всички партии - нещо като Конгрес на ПЕС, заявихме, че твърдо подкрепяме принципа на водещия кандидат и смятаме, че следващият президент на комисията трябва да е в този кръг, но смятаме, че трябва да бъде този, който има най-големи шансове и може да събере подкрепа в ЕП, както е във всяка демокрация. Затова ние бяхме убедени, и до днес аз съм убеден, че Тимерманс щеше да има по-голямо подкрепа от Вебер в ЕП", обобщи Станишев. 

Президентът на ПЕС анализира, че има двама доволни от резултата на Урсула фон дер Лайен. Единият е Виктор Орбан, който си постави за цел да не допусне Тимерманс и Вебер до първото място. Вторият е президентът на Франция Еманюел Макрон, който никога не е харесвал европейските демократически партии.

"Той желае да управлява ЕС от Париж. С последния вариант, който беше приет, той постигна своите цели за Франция, но не за Европа", каза Станишев.