България най-вероятно ще получи ресор "Образование и култура" в новата Европейска комисия, съобщи  bTV, като се позова на дипломатически източници от Брюксел. Те посочиха, че списъкът с ресорите по държави вече е готов. От него става ясно още, че за български еврокомисар ще бъде номинирана Мария Габриел.

Преди по-малко от месец премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни ще се бори за ресор в сферата на високите технологии. 

Възможно е обаче да има и промени в последния момент, защото в Брюксел се спазва принципът „нищо не е договорено, докато всичко не е договорено”. Според дипломатите, все още има държави, които настояват за различни от дадените им ресори. Те дадоха пример с Гърция, която искала ресор енергетика, а го получила Латвия. Словения пък получава рибарство, а има малка брегова ивица и акваториален спор с Хърватия.

Според неофициалната информация новата Европейска комисия ще има двама заместник председатели – Франс Тимермас със специален сектор „Климат” и Маргрете Вестагер с „Дигиталиазация”.

Новата Комисия трябва да започне работа на 1 ноември, ако изслушванията на номинираните комисари в Европарламента мине успешно.