От Брюксел не потвърдиха достоверността на разпространения списък с разпределението на ресорите на еврокомисарите, който бе публикуван от редица медии в Западна Европа и България. Според него българският еврокомисар Мария Габриел може да получи ресор „Образование и култура“ в новия състав на Европейската комисия. 

Според списъка, новата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен ще има двама първи заместници - Франс Тимерманс, който ще отговаря за климата, и Маргрете Вестагер - с ресор „Дигитализация“.

„Това е един работен вариант, който може да претърпи много промени. Процедурата е в начален етап. Предстои и препитване на тези комисари и няма никаква гаранция, че Европейският парламент ще се съгласи и ще ги одобри“, обясни журналистът Светослав Терзиев, цитиран от БНР.

От кабинета на Урсула фон дер Лайен заявиха за БНР, че не желаят да коментират интерпретации по медиите и ще представят окончателното разпределение на ресорите във вторник. Говорител на настоящия председател на Еврокомисията допълни, че все още нищо не е решено.

„Мисля, че България няма да бъде много щастлива от това, че комисарката Вера Йоурова ще отговаря за върховенството на закона. Точно тя предупреди българското правителство да не се надява, че мониторингът над България ще приключи с мандата на тази Комисия“, каза още Терзиев.

Междувременно вицепрезидентът Илияна Йотова направи коментар в социалните мрежи късно снощи. „Образованието и културата са изключително важни, но не са предмет на общностни политики. Отново големите и ключови ресори са в страните от Западна и Северна Европа“, пише Йотова, според която ресорът „не е най-добрият, който бихме могли да получим“.