След напрегнати тридневни политически консултации за съставяне на правителство започват експертни срещи за уточняване на позициите: кое сближава и кое разделя партиите "Има такъв народ" от една страна - като победители в изборите, и  "Демократична България", БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" и ДПС от друга.

Днес след обяд ще бъде проведена среща с експертните групи на тема социални политики, каза по БНТ зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров. Не е съвсем ясно още кои партии ще изпратят представители на тази среща.

Ще има ли правителство

Най-вероятно правителство ще бъде съставено, смята социологът Кънчо Стойчев по bTV.

"Три неща са важни да разберем - предишният модел на управление беше отхвърлен два пъти, правителство с голяма степен на вероятност ще има, защото нито един от играчите няма интерес от нови избори и няма нищо лошо в това да има управление, контролирано от парламента", коментира Кънчев.

Според специалиста по политически PR Нидал Алгафари партиите в парламента ще намерят общ език.

"Те трябва да се научат никога да не казват никога, защото когато се клеха и обясняваха, че няма да бъдат еди-кой-си, се оказа, че трябва да бъдат с еди-кой-си. Това включва БСП и ДПС, защото без тях няма как да се случи правителство. Доскоро всички твърдяха, че моделът за разграждане е ГЕРБ-ДПС, а сега извадиха ДПС и започнаха да преговарят с тях", отбеляза Алгафари.

Политологът Росен Стоянов каза, че е нормално да има отричане по време на предизборна кампания, а след това идва логиката и политическият прагматизъм.

"Когато се видят реалните резултати е ясно, че сам не може. Така ще бъде и занапред в следващи избори. Особено, когато говорим за формиране на парламент. Разприказваха се, раздвижиха се и започнаха поредицата от консултации. Асистемното става системно", изтъкна Стоянов.

Какви са допирателните

Стойчев коментира, че досега се е слагал по-голям акцент върху състава на кабинета, докато сега ставаме свидетели на разговори за политики. "Например, прословутото "изчегъртване" - то не може да бъде в основата на едно управление. Трябва обаче позитивна програма, а акцентът в една позитивна програма е икономиката", каза още той.

По думите на Алгафари има допирни точки между парламентарните сили. Според него сега са обединени около отхвърлянето на старата власт, но ще се появят и други.

"Всички казват, че не искат министри - управлението не става само с министри. Има областни управители, директори на дирекции и други големи звена, на които могат да бъдат. Проблемът, който ще възникне пред обикновените хора в България е, че когато получат подкрепа от една от трите партии на статуквото, винаги ще остане горчиво в устата", уточни политическият пиар.

Росен Стоянов открои три теми, които обединяват партиите - Планът за възстановяване и развитие, президентските избори и бюджетът за следващата година. Той допълни, че е скептичен за формирането на стабилен кабинет, когато става въпрос за плаващи мнозинства.

За ГЕРБ, които обявиха, че ще бъдат опозиция в това Народно събрание, Стоянов заяви, че сами се превръщат в аутсайдери, като отказват диалог.

Стойчев пък добави, че останалите партии се държат детински спрямо партията на Бойко Борисов.