Социалисти се обявиха за връщане на мандата веднага. Такива мнения изразиха повечето членове на Националния съвет на влизане в киносалона на "Позитано" 20. Пленумът трябва да реши какво да прави с мандата, който се провали, след като партиите в парламента отказаха да правят редовен кабинет, а някои дори не участваха в консултациите, инициирани от соцлидерката Корнелия Нинова.

Кирил Добрев предположи, че Корнелия Нинова днес ще върне мандата, "след 46 часа медийни участия и унижения, които инкасирахме като партия".

"Кой ще плати сметката за всички упражнения, които правихме?", попита той и сам си отговори: "БСП ще я плати".

Добрев каза още, че Нинова от 6 години се готви за премиер и сега е редно тя да бъде издигната за министър-председател при връщането на мандата.

"Влизам вътре да гледам един моноспектакъл, с водещ Корнелия Нинова", каза опонентът й от вътрешнопартийния избор за лидер. "Поемам ангажимент пред вас да я номинирам за министър-председател", добави още той пред журналистите.

Снимка: Булфото

Според него днес трябва да се следва политическата логика и дали Нинова "желае, или не желае" да бъде номинирана за премиер, това не е "панаирът на Мездра", решава партийният орган. По думите му преговорите са се провалили не защото мандатът е в ръцете на БСП, а заради ръководството на партията в нейно лице.

Снимка: Булфото

За връщане на мандата се обяви и депутатът Александър Симов.

"Партиите на протеста показаха, че не искат да има стабилно управление и имам съмнения дали изобщо са такива, или само БСП е единствената автентична партия на протеста", каза Симов.

"Има два варианта пред БСП в момента - единият е да върнем мандата, другият е да номинираме кандидат за премиер, коментира депутатът. Симов каза, че не са обсъждали име на кандидат за премиер, но, ако тръгнат в тази посока, няма да номинират партийна фигура, защото в сегашната ситуация това няма да свърши работа.

Според него, имайки предвид каква е атмосферата в парламента, може би по-доброто действие към момента е да върнат мандата веднага и вече от волята на президента да зависи дали ще даде още една седмица да се актуализира бюджетът. Това не е крайно мнение, склонен съм да чуя аргументи, добави Симов.

Според Кристина Сидорова БСП трябва да върне мандата след актуализацията на бюджета. Очевидно е, че нямаме подкрепа от партиите на протеста, по-логично е да върнем мандата, посочи тя и добави, че това трябва да стане след седмица. На въпрос кой тогава ще им е кандидат за премиер, тя отговори: "Сега ще разберем".

"Надяваме се да надделее разумът в БСП и да има нормално отношение към коалиционните партньори", заяви на влизане Емил Георгиев от "Екогласност". Според него също мандатът трябва да се върне незабавно.

Снимка: Булфото

На пленума социалистите трябва да решат кога да върнат мандата и дали да дадат няколко дни време на парламента да приеме актуализацията на бюджета. Народното събрание вече насрочи извънредно заседание за гласуване на парите за хазната на 7 септември, вторник. 

Снимка: Булфото

По-рано сутринта и депутатът Явор Божанков заяви, че мандатът трябва да бъде върнат веднага, за да не бъде обвинявана БСП, че преследва предизборен пиар.

Самата лидерка на БСП Корнелия Нинова обаче заяви пред медиите в парламента, че всички изказвания на депутати и социалисти трябва да бъдат тълкувани като лично мнение, докато партийният орган Националният съвет не гласува своето решение.