Предложенията на БСП за помощите насаждат погрешно становище в обществото, че с материално стимулиране можем да оправим демографията. Това каза народният представител от ПГ на "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите за семейните помощи за деца, представени от депутата от БСП Виолета Желева.

От БСП предлагат еднократна помощ от 6400 лв. за всяко второ и трето новородено дете в семейство. Родителите обаче трябва да са работещи и да са се осигурявали през последните 24 месеца. Спор предизвика това, дали текста се отнася само за близнаци, но от БСП отрекоха това.

"Върху демографските процеси влияят доста сложни фактори. Може да се обърнете към вашата колежка Дора Янкова", призова Симеонов.

"Желева е млада. Нека да попита майка си и баща си, техните баби и дядовци по колко деца са имали и какви материални стимули са получавали", каза Симеонов.

Той призова Желева да прочете повече и да поговори със своята колежка Дора Янкова. 

Помощите са първата стъпка за решаване на демографските проблеми, заяви Виолета Желева.

"Ще се съглася с две от нещата. Първо, че съм млада. Да, така е и второ, че тази наша мярка не е единствена и че само чрез нея няма да се реши демографският проблем", каза Желева.

"Друго от казаното от вас няма да коментирам. Мисля, че е излишно. Хората извън този парламент са чували вашите изявления, затова няма да ги коментирам", посочи Желева във връзка със съветите на Симеонов да чете повече и да се съветва с колегата си Дора Янкова.