Заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов предупреди, че размяната на удари между Иран и Израел в Сирия може да излезе извън контрол и да доведе до "много сериозно" усложняване на обстановката в региона, предава РИА Новости.

Докато обвинява Иран, че се опитва да превърне Сирия във враждебен плацдарм, Израел постоянно атакува военните обекти на Ислямската република и на нейните съюзници, разположени на територията на съседната страна.

Двата най-сериозни инциденти настъпиха през пролетта, когато израелски ВВС нанесоха удари при случай на навлизане на ирански безпилотен летателен апарат в тяхното въздушно пространство и при случай на изстреляна ракета от Голанските възвишения.

"Виждаме риск, че в някакъв момент тези събития, тази размяна на удари по някои обекти на сирийска територия може да излязат извън контрол и да доведат до много сериозно усложнение на ситуацията в региона. Като цяло смятам, че това, разбира се, не е в интерес нито на Руската федерация, нито на държавата Израел", заяви Богданов.

Той добави, че Русия говори за това с Израел, с когото поддържа "много близък контакт" чрез различни отдели - от политическото ръководство до специалните служби.