Това заяви в Брюксел председателят на Европейската комисия Жозе Барозу на въпрос на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов за отношението на ЕК по „Южен поток”, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Вижте снимки>>>

Барозу коментира още, че, отказвайки политически приоритет на „Южен поток”, Европа може да даде приоритет на проект за газ от Азербайджан, през Италия, но, ако Азербайджан устои на руския натиск.

България има подписан договор с Азербайджан за доставката на 1 млрд. куб. м газ от Каспийско море, а реализацията се очаква през 2019 г.

В петък депутатите приеха на първо четене закон, позволяващ проектът “Южен поток“ да не нарушава законодателството на ЕС. Регламентира се понятието “морски газопровод“.
Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно, че не стъпва на европейска територия.

Преди това ЕК поиска обяснения от България за готвените промени в енергийния закон. Според комисията те целят да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство.

Барозу: Внимание с Русия

На реплика на Цветанов, че лидерът на БСП Сергей Станишев говори как всички проблеми от последните 2 г. били по вина на правителствата на ЕНП, Барозу коментира, че при криза десните правителства са били реален гарант за стабилността в Европа.

„Казваме на България да е много предпазлива, например при газовите връзки с Русия, за сметка на други, които могат да осигурят диверсификация на енергетиката й. Ако България и Румъния не бяха в съюза, сега, освен проблеми с Украйна, щяхме да имаме проблем и с тях, където Русия щеше да е влязла, за да разшири влиянието си", добави той.

По думите му има хора в България, не от ЕНП, които са агенти на Русия.

Преди това Барозу обясни в интервю за "Берлинер цайтунг", че ако не бяха членове на ЕС, България и Румъния можеха да бъдат подложени на масиран натиск от Москва.

Цветанов представи днес водача на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев пред Барозу на среща на председателите на парламентарни групи на партиите от ЕНП от националните парламенти.

Междувременно Реформаторският блок обяви, че започва консултации с президента и ръководствата на ГЕРБ, БСП и ДПС заради препоръката на ЕП за спиране на еврофондовете у нас и решението на парламента ни за изваждане на част от газопровода "Южен поток" от европейската правна рамка.