Законопроектът цели уеднаквяване на дефинициите на "междусистемен газопровод" с европейските директиви, както и създаване на нормативна уредба за морски тръбопроводи за транспортиране на газ извън Европейския съюз.

За законопроекта гласуваха 183 народни представители. 115 гласуваха „за”, 64 „против” и четирима се въздържаха.

Текстовете бяха внесени от депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев и създават нова категория - "морски газопровод", който е изключен от правилата за достъп на трети страни (т.е. на доставчици на газ, несвързани със собствениците на тръбата), отпада определянето на тарифите от независим регулатор и т.н.

Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно, че не стъпва на европейска територия.

В родното законодателство не се разглежда въпросът докъде стигат правомощията на европейското законодателство, обясни вчера по време на дебатите Таско Ерменков.

Законопроектът се отнася до пряко изграждане на проекта "Южен поток", но ще регламентира и следващи енергийни и инфраструктурни проекти, посочват вносителите.

Миналата седмица Европейската комисия поиска обяснения от България за готвените промени в енергийния закон. Според Комисията тези промени имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство.