Президентът Румен Радев обяви, че не може да бъде архитект на бъдещо коалиционно управление и не иска по никакъв начин да забърква президентската институция в нещо подобно. Това той обяви по време на консултацията с Десислава Атанасова, Даниел Митов и Томислав Дончев от ГЕРБ, която е първата от насрочените за днес разговори с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.

По думите му са нужни оперативни действия за съставяне на кабинет и от НС зависи това да бъде извършено бързо, отговорно, около ясни принципи и да гарантира устойчивостта на процесите.

"Искам да разсея някои спекулации, че аз бързам със служебен кабинет, напротив - аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната възможно най-бързо да имаме действащо редовно, отговорно правителство", заяви Радев и подчерта: "Президент не е и не може да бъде архитект на бъдещо управление и коалиция, най-малкото нямам такива правомощия по Конституция, а и не искам по никакъв начин да забърквам институцията в този процес. Отговорността за формиране на подкрепа за правителство е изцяло в НС и парламентарните групи".

"Искам да напомня, че отговорността за управлението на България тегне върху това правителство по силата на българската Конституция, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото правителство", това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите за формиране на правителство с ГЕРБ-СДС, в които не участва премиерът Бойко Борисов, но дойде кандидатът за неговия пост - Даниел Митов.

"Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление. В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуск", изтъкна държавният глава.

Снимка: БТА

Консултациите на живо СЛЕДЕТЕ ТУК >>

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви:

"По силата на Конституцията ГЕРБ като първата политическа сила се явяваме тук с ясната отговорност, че пред държавата ни стоят редица предизвикателства. Правилно отбелязахте, че пандемията още не е отминала, предстоят икономически и социални предизвикателства, и ние, осъзнавайки отговорността, която носим, непосредствено след изборите уведомихме обществото, че сме готови да излъчим състав на МС, който много бързо да започне ежедневната си дейност със справянето със здравната криза и всички останали предизвикателства.

Снимка: БТА

Очакваме, че в 45-ото НС ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки че сме най-голямата парламентарна група. Първото гласуване за председател на НС ясно показа разпределението на силите, но ние сме готови с предложения за състав на МС и очакваме да връчите мандата именно на нас като победилата сила, очаквахме и поне да ни поздравите, г-н президент".

Снимка: БТА

"Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство, били сме и преди в подобна ситуация, не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи - нито от проверки, нито от ревизия, готови сме за предсрочни избори. Трябва обаче всички парламентарно представени политически сили да намерим баланс в отношенията", добави Атанасова.  

Скрийншот: Facebook/Румен Радев

След това живото излъчване на началото на срещата във Фейсбук страницата на президента приключи и тя продължи без присъствието на медиите. Разговорът продължи по-малко от час, след което представителите на ГЕРБ направиха изявление и отговориха на въпроси на журналистите.

По-късно днес президентът ще се среща последователно и с останалите политически сили.