Президентът Румен Радев проведе днес консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

От 9 до 16 часа държавният глава разговаря последователно с представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, на "Има такъв народ", на "БСП за България", на ДПС, на "Демократична България" и на "Изправи се! Мутри вън!".

Очаква се във вторник - 20 април, той да връчи първия проучвателен мандат на най-голямата от тях - ГЕРБ-СДС. До седем дни след това тя трябва да предложи ново правителство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече заяви, че няма да се бавят толкова време.

Ако тяхното предложение с премиер Даниел Митов не бъде одобрено от парламента, президентът ще връчи мандата на втората по големина парламентарна група - "Има такъв народ". Тя също има седем дни, за да предложи кабинет или да върне мандата.

При провал президентът има право да даде възможност на трета парламентарна група, този път по своя преценка, отново до седмица. Ако и третият опит се провали, държавният глава трябва да разпусне парламента, да насрочи избори в двумесечен срок и да назначи служебен кабинет. Ако всяка от трите партии държи мандата по една седмица, то целият процес трябва да приключва на 11 май, а датата на евентуален предсрочен вот може да е на 11 юли, неделя. Ако обаче партиите държат мандата по-кратко, то изборите могат да бъдат и по-рано - още в края на юни или началото на юли.

Как протекоха консултациите:

16:00 ч.

Последната парламентарна политическа сила - "Изправи се! Мутри вън!", влезе за консултации при държавния глава. Тя беше представена от Мая Манолова, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов.

"Вашето присъствие е изключително важно, защото във ваше лице голяма част от българите на протеста, тези, които търсеха справедливост, намериха представителство в парламента. Вие вляхте в парламента с нова енергия, бих казал дори страст и това е добре, защото дебатът трябва да се води там, където му е мястото - в Народното събрание. Надявам се да трансформирате страстта си във воля за промяна", обърна се към тях Румен Радев.

В отговор Манолова заяви, че са парламентарна група на гражданите и са изпратени в парламента, за да защитават техните интереси. Тя открои 4 основни приоритета - умелото управление на пандемичната криза с нов ваксинационен план, незабавна икономическа подкрепа - и за домакинствата, и за бизнеса, за пенсионерите, стабилно парламентарно мнозинство за съдебна реформа и промяна в изборните правила, както и сформиране на стабилен кабинет, който да върне доверието в институциите. 

Лидерът на "Изправи се. бг" отново заяви, че биха подкрепили кабинет, в който участват "Има такъв народ" и "Демократична България". 

По думите на Манолова евентуалното връчване на третия мандат е слабо вероятно да бъде за тяхната група, тъй като имат само 14 депутата. 

"Но смятаме, че третият мандат също би бил възможност за осигуряване на взаимодействие на партиите на промяната - за реализиране на принципа "Съединението прави силата" през формациите на протеста", добави обаче тя и подчерта, че отговорността за това е на президента. 

14:45 ч.
За консултации в приемната зала на президента Радев пристигнаха представителите на коалиция "Демократична България" - Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

"Демократична България" не вижда основание да получи третия мандат за съставяне на правителство, ако първата и втората по численост политическа сила не успеят да изпълнят тази задача. "Не смятаме, че с 27 депутати и при политически сили с по-голяма численост от нас имаме право на претенция за трети мандат", заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов в началото на консултациите при президента.

13:30 ч.

Представителите на ДПС, начело с председателя Мустафа Карадайъ, започнаха консултацията с президента Радев. Както и при разговора с "БСП за България", така и сега държавният глава поиска да разбере какви са възгледите на събеседниците си, предвид хипотетично връчване на трети проучвателен мандат.

Карадайъ припомни вече изразената позиция на партията, че биха подкрепили правителство на новите партии в 45-ото Народно събрание - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", но не и на ГЕРБ или БСП.

"Имаме решение на Централното оперативно бюро, че няма да подкрепим правителство на партиите, които загубиха изборите - едната загуби над 300 000 и 20 мандата, другата загуби над 450 000 и 37 мандата. Ние имаме скромен ръст - с 20 000 гласа и 4 мандата повече. Заявихме готовност за евентуална подкрепа за правителство, предложено на трите нови партии в НС, но и заявихме какви приоритети очакваме", подчерта лидерът на ДПС.

Той изброи и кои са те - борбата с COVID кризата - социално-икономическите мерки и ускорена ваксинация, изготвяне на Плана за възстановяване и устойчивост, достойното членство на България в евроатлантическите структури, както и ускорено икономическо развитие, тъй като 2% ръст не е достатъчен.

"Очакваме да бъдат представени програмите на кандидатите за министър-председател и правителство", заяви лидерът на ДПС.

12:00 ч.
Президентът не изключи хипотезата за трети мандат при консултацията с БСП
Корнелия Нинова повтори условията си към "Има такъв народ", макар че от партията на Слави Трифонов отново подчертаха, че не планират съвместни действия за кабинет с трите партии на статуквото.

11:30 ч.
Представителите на БСП, начело с председателя Корнелия Нинова, започнаха консултацията с президента Радев. Още във встъпителното си слово държавният глава предуреди, че на фона на предходните разговори с ГЕРБ/СДС и "Има такъв народ" не изключва вероятността да се стигне до връчване на мандат в ръцете на трета, избрана от него, политическа сила. Затова и той поиска да знае каква е готовността на БСП да направи кабинет при достигане на хипотезата за трети мандат.  "Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Ако ни потърсят за консултации, бихме подкрепили правителство на втората политическа сила "Има такъв народ" - това повтори и на консултациите председателят на "БСП" Корнелия Нинова.

10:50 ч.
Ако съставя кабинет, "Има такъв народ" ще го прави с ДБ и "Изправи се! Мутри вън!"
Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов заяви, че крайното становище ще бъде обсъдено конструктивно при спазване на "конституцията и законите такива, каквито са"

10:00 ч.
В сградата на "Дондуков" 2 влязоха представителите на "Има такъв народ". В изложението си президентът Радев наблегна на необходимостта от съставяне на работещо правитество с парламентарна подкрепа, но председателят на парламентарната група Тошко Йорданов не разкри конкретните намеренията на вторите по численост в НС. Той приветства държавния глава, че спазва конституционните процедури и потвърди, че от "Има такъв народ" ще правят същото.

9:55 ч.
Кабинетът на ГЕРБ може да не стигне до НС
След края на консултацията представителите на най-голямата парламентарна група дадоха кратък брифинг. От изказването на Томислав Дончев не стана ясно дали ГЕРБ ще предложат на гласуване в Народното събрание номинациите си за състав на Министерски съвет или ще върнат мандата заради декларираното намерение от останалите политически сили да не подкрепят кабинет на ГЕРБ.

9:45 ч.
Румен Радев: Не мога да бъда архитект на управление или коалиция, нямам правомощия по Конституция
Десислава Атанасова изрази разочарование, че президентът не е поздравил ГЕРБ за първото място на изборите

Президентът Румен Радев обяви, че не може да бъде архитект на бъдещо коалиционно управление и не иска по никакъв начин да забърква президентската институция в нещо подобно. Това той обяви по време на консултацията с Десислава Атанасова, Даниел Митов и Томислав Дончев от ГЕРБ, която е първата от насрочените за днес разговори с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.

9:00 ч. 

Представителите на ГЕРБ/СДС влязоха в приемната зала на държавния глава. Заедно с издигнатия за премиер Даниел Митов при президента са Томислав Дончев и председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. Двете страни изложиха становищата си, като разговорът продължи по-малко от 10 минути. 

Снимки от консултацията с представителите на ГЕРБ/СДС ВИЖТЕ ТУК >>