Това заяви президентът Росен Плевнелиев в речта си по повод оставката на кабинета и последващите действия, които той като държавен глава трябва да предприеме.

"В понеделник връчвам мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ, ако го върнат - отива при втория и на третия после - без пазарлъци, търся яснота и ефективност. Ако политическите сили върнат мандата, изборите трябва да са на най-ранната възможна дата", обясни той.
 
Вчера стана ясно, че парламентарно представените партии не искат в рамките на това Народно събрание да се сформира ново правителство.
Президентът коментира, че служебният кабинет ще работи без Народно събрание, а се нуждаем от работещ парламент - разпускането му означава да се отложи решаването на проблемите. Плевнелиев настоя партиите да останат да работят в парламента до края на консултациите.

"Служебното правителство не може да извърши радикални промени, защото има ограничен по време и обем мандат, не може да променя закони", подчерта  той.
 
Ако всички възможности са изчерпани и политическият елит не може да състави кабинет, тогава той ще сформира служебен кабинет. Към него ще има и обществен съвет, където ще влязат представители на протестиращите, синдикати, работодатели и граждански организации.

Държавният глава сподели, че е бил изненадан от подадената от Бойко Борисов оставка. Политически отговорната позиция на правителството бе да си довърши мандата, укори той премиера и добави, че стабилността на държавата е по-важна от всичко друго.

Плевнелиев се обяви против свикване на Велико народно събрание, каквито призиви има, защото това може да предизвика по-голям хаос и да доведе до икономическа криза.
"Аз съм против прибързаните решения. Три пъти мери, веднъж режи, е казал народът", припомни държавният глава.
По думите му свикването трябва да е подготвено добре, да е кристално ясно какви политически промени се търси да се постигнат:

" Правителството си тръгва, но проблемите остават. Хората трябва да знаят, че Конституцията в България не пречи да се контролират монополите. След като навсякъде гражданите имат право на избор на доставчик на ток, това спокойно може да се случи и в България."

Мерките зависят от Народното събрание, а не от Конституцията, изтъкна президентът. По думите му "активните политики срещу бедността могат да се водят само от легитимно правителство".

"Няма нищо страшно, когато едно правителство падне. В Белгия наскоро изкараха две години, без да имат правителство. Разликата между тях и нас е в институциите. Техните работят, независимо кой е или не е на власт. Нека покажем уважение и към българските институции и закони. Те със сигурност не са перфектни, но ще ни помогнат да преминем през турбуленциите до избирането на ново, легитимно, назначено от народа правителство", каза още държавният глава.

"Утре при президента ще заявим отново нашата позиция, че няма да поемем ангажимент за съставяне на ново правителство и че ще върнем мандата. Ще спазим Конституцията стриктно", потвърди по-късно пред журналисти заявената от Бойко Борисов позиция зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, предаде БГНЕС.