Проблемът с мигрантския натиск върху страната ни по границата с Гърция и Турция се усложнява, заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред журналисти. Той подчерта, че въпросът ще бъде поставен с цялата си сериозност по време на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), свикан при президента.

"Огромни групи афганистанци – движат се, наближават към Турция и, разбира се, ние очакваме, че те ще направят опит да проникнат и на територията на България. Това изисква подготовка, вземане на адекватни мерки. Нямаме никакво основание да се успокояваме. Ние отделяме в момента полицейски сили, включително от жандармерията, за да може да контролираме, не само да не се пресича границата, а ако са успели да пресекат мигрантите границата, да бъдат локализирани и откривани във вътрешността на страната. При необходимост ще се увеличи броят на полицейските служители, които да се командироват по границата с Турция и Гърция", подчерта Рашков.

Силовият министър допълни, че се вземат и „наказателни мерки“ спрямо българските каналджии, които подпомагат мигрантите при влизането им на наша територия.

"Добре знаем какво следва, ако безконтролно пуснем тези групи у нас, обясни вътрешният министър и отново припомни, че крайната цел на пътуването им е Централна и Западна Европа", изтъкна още Рашков.

Междувременно от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че утре той се запознае с предприетите мерки за охрана на границата и справяне със засиления миграционен натиск. Румен Радев ще посети Тристранния съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, ситуиран на ГКПП "Капитан Андреево" и Елхово. Той свика за понеделник КСНС, като една от двете теми ще бъде мерките по овладяване на задаващата се мигрантска вълна, другата - задаващата се социално-икономическа криза заради пандемията.

Рашков за бъдещия кабинет и реформата в МВР

Бойко Рашков отказа да отговори дали има готовност да бъде служебен министър в евентуалното второ служебно правителство. По думите му този въпрос не е поставян към този момент.

Запитан за нужните реформи в системата на МВР, той потвърди, че има наистина нужда от такива, "най-малкото и защото в самото общество е водеща нагласата, че администрацията трябва да е достатъчна, а не раздута".

По думите му почти никой не е посмял да прави реформи в това голямо министерство до този момент.

"Ако имаме повече време, с моите колеги ще започнем да обмисляме такива реформи. В никакъв случай няма да намалим боеспособността на министерството обаче", заяви още Бойко Рашков.

Той говори пред медиите, след като награди участници от Олимпиадата в Токио. Министърът предложи на Ивет Горанова да стане служител на ведомството. Отличие получи и треньорът й.

Рашков награди и Антоанета Костадинова, Тайбе Юсеин, Тихомир Иванов и други служители на МВР, също участвали в Олимпиадата.