България има готовност да организира въздушната евакуация на жестоко пребития секретар на български клуб в Охрид  Християн Пендиков и да осигури неговото лечение. Това се посочва в съобщение на президентската администрация.

Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид.

Президентът счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка.

Румен Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония, посочват от прессекретариата на държавния глава.

Системното нарушаване на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на истински напредък в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи, припомнят още Президенството.

Секретарят на културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид бе жестоко пребит снощи, съобщи по-рано евродепутатът Андрей Ковачев. Нападателите са били трима и са идентифицирани. Самият той се е опитал да разговаря с пострадалия по телефона, но не е успял, защото момчето е със счупена челюст. Ковачев е разговарял по телефона с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. От българското Външно министерсто призоваха Скопие да спре престъпленията срещу българите и привикаха македонския посланик за да му връчат протестна нота.

Клуб "Цар Борис Трети" в Охрид бе открит през октомври миналата година и до този момент срещу него има няколко посегателства, като най-напред нападнаха помещението със земеделско сечиво, през ноември счупиха с камъни светещата табела с името на клуба, а няколко дни по-късно по помещението беше стреляно с огнестрелно оръжие.

Културният клуб "Иван Михайлов" в Битоля също бeше обект на посегателство. За опита за палеж на сградата условно бе осъден певецът Ламбе Алабаковски.