Президентът Румен Радев разговаря в Страсбург с президента на Френската република Еманюел Макрон. Теми от дневния ред на двустранните отношения, присъединяването на България към Шенген, както и европейската перспектива пред Република Северна Македония бяха сред акцентите на разговора.

Българският президент е в Страсбург по покана на президента Еманюел Макрон и председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, където участва във възпоменателната церемония в памет на Валери Жискар д`Естен.

Радев посочи, че страната ни е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген още през 2011 г. и очаква това да бъде признато от страна на европейските ни партньори. Президентът Макрон изрази принципна подкрепа за позицията на България.

По време на разговора Румен Радев изрази и позицията на България, която очаква конкретни и необратими резултати в двустранния диалог с Република Северна Македония, които да гарантират европейските ценности по отношение на спазването на човешките права и преустановяване на езика на омразата, както и защитата на българското културно-историческо наследство в страната.

Президентът Румен Радев проведе в Страсбург разговор с председателя на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер, по време на който бяха обсъдени предизвикателствата пред ЕС и бъдещето на Европа.

Държавният глава Румен Радев бе и на специална среща със семейството на Валери Жискар д`Естен, президент на Френската република (1974-1981 г.).

"Постоянната борба на Валери Жискар д`Естен за Европа оформи визията на поколения за европейското единство. Конвентът за бъдещето на Европа, чийто президент беше той, идеята за Европейски паричен съюз, както и за нова институционална структура на ЕС, открояват забележителното му политическо наследство", заяви Радев пред семейството на Валери Жискар д`Естен. 

"Година след кончината на Валери Жискар д`Естен, вглеждайки се в неговото наследство, откриваме една "европейска вселена". Неговите ярки идеи и непоклатима вяра в общото ни бъдеще трасираха пътя към създаването на новата архитектура на Европейския съюз след падането на Берлинската стена", посочи Румен Радев.

Снимка: Президентство

Българският президент припомни и призива на Валери Жискар д`Естен, открояващ френския държавник като един от големите мечтатели за Европа в историята: "Нека никога не забравяме, че изграждането на Европа е най-мирният и обещаващ проект, предприеман някога на нашия континент".

Във възпоменателното събитие участваха държавните глави на Френската република Еманюел Макрон, на Република България Румен Радев, на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Република Гърция Катерина Сакеларопулу, на Португалия Марселу Рибелу ди Соза, на Република Словения Борут Пахор, както и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.