Всички европейски лидери категорично осъдихме действията на Беларус по принудителното кацане на самолета в Минск, което е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите. Това каза президентът Румен Радев в Брюксел, където участва в срещата на върха на ЕС.

"Именно това действие беше причина да намери отражение в декларацията, която всички приехме единодушно. Причина за прехващането е категорично в разрез с международното право. Не може да прехващаш самолет, за да го накараш да каца, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е недопустимо", категоричен бе Радев, цитиран от bTV.

Лидерите на страните членки на ЕС решиха снощи да затворят въздушното си пространство за беларуски авиокомпании и да приемат нов пакет санкции срещу представители на беларуските власт, като същевременно препоръчаха на европейските авиокомпании да заобикалят въздушното пространство на Беларус, припомня АФП.

Отклоняването на полета на беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич и принуждаването на самолета на "Райънеър" да се приземи в Минск е "държавно отвличане", заяви днес и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той призова за незабавно освобождаване на Протасевич и приятелката му София Сапега. Въпросът ще бъде  обсъден днес на заседание на посланиците на страните от НАТО. Генералният секретар  приветства допълнителните стъпки, одобрени тази нощ от Европейския съвет срещу Минск и заяви, че принудителното приземяване показва как беларуските власти се отнасят към свободата на изразяване, независимите медии и основните демократични права. Той добави, че по случая е необходимо спешно международно разследване.

За дебата ЕС и Русия

"До късно снощи дискутирахме темата за Русия, която е трудна за ЕС. Това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Много европейски лидери ясно изявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия и изводът, че растящото напрежение, разделението в Европа не е от полза на ЕС", каза още Румен Радев.

По думите му политиката спрямо Русия трябва да продължи на основата на петте принципа за политика на ЕС, сред които е и диалогът.

По темата за европейския път на Северна Македония, президентът посочи, че се очаква придвиждване по въпроса следващия месец, но за целта е изключително важно да се възстановим диалога със Скопие на най-високо политическо ниво.

"Очакванията са насочени към България, няма да казвам натиск. Очаква се на Европейския съвет във втората половина на месец юни да има придвижване по въпроса за европейския път на Северна Македония. Много ясно съм изразил българското становище. България е най-силният поддръжник на европейската перспектива на Северна Македония и Албания. Пътят за нейното постигане минава най-вече през София", заяви държавният глава. 

Според него политическото ръководство на Северна Македония трябва да търси диалог с България.

"Трябва спокойно и откровено да седнем на масата и да уточним всички проблеми между нас. Искаме да видим устойчив и необратим процес, а не само декларации", допълни Румен Радев.

Той припомни, че през октомври 2019 г. българският парламент е приел национална рамкова позиция, в която има определени условия.

"Чакаме каква пътна карта ще предложат, която има амбицията да бъде приложена към преговорната рамка. Трябва да я сравним с изискванията, приети от българския парламент. Ако има различия, а нямаме парламент, ще бъде много трудно да се осъществи един път напред. Важно е обаче час по-скоро да възстановим политическият диалог със Северна Македония на най-високо ниво", на мнение е президентът.

Радев очаква промени в българския план за икономическо възстановяване

В българския план за икономическо възстановяване със средства от ЕС са необходими промени и това се препоръчва и от европейските институции, каза държавният глава.

Искаме в плана за възстановяване и устойчивост да залегнат проекти, които по най-бърз начин да допринесат да се построят необходимите мощности, които да бъдат съвременни, да отговорят на изискванията, да бъдат ефективни и да осигуряват автономия, добави той по повод инвестициите в чиста енергия и производства. Президентът поясни, че много от предложенията в черновата на плана не отговарят на стремежа на нашата страна за модернизация.

Решението (за целите на ЕС - бел. кор.) е взето декември и сега, освен да минимизираме негативните въздействия, няма какво друго да направим, посочи държавният глава. Това е изключително красива идея, трябва да стане факт, но има и опасности за страни като България, допълни той по повод стремежите за изчистване на производствата до края на това десетилетие. Ако нямаме никакви допълнителни мерки, означава богатите страни да станат още по-богати, а бедните като България - още по-бедни, и да губят своята конкурентоспособност. За да минимизираме негативните ефекти, искат се изключително сериозни инвестиции от тези, които ни тикат в тази посока, настоя президентът.

Нямаме ресурсите да го направим, отбеляза той. По неговите думи, ако нашата страна следва безропотно приетите вече решения, означава сама да се откаже от главните мощности за производство на енергия, основани на въглища, а това би било непосилно. Ще има голям ефект върху най-уязвимите социални групи. Длъжни сме да защитим, доколкото можем в тази ситуация, нашия интерес и да убедим нашите партньори, че за постигането на тази цел е необходима сериозна подкрепа, иначе проблемите ще бъдат огромни. Ще се отвори енергийна дупка, която не можем да запълним, може да загубим автономността на нашата енергетика, поясни държавният глава.