След дълги дебати и прекъсвано на два пъти заседание, мнозинството във Висшия съдебен съвет избра за свой представляващ Боян Магдалинчев, съобщи БНР. До тази стъпка се стигна след промените в Конституцията. Преди тях Магдалинчев бе представляващ ВСС по предишното законодателство.

Номинацията му беше първата издигната, но срещна сериозни критики от част от членовете на Съвета.

Заради тях Магдалинчев обяви, че не иска името му да бъде обсъждано, но след като никой от останалите съдебни кадровици не пожела да бъде номиниран, преосмисли решението си.

"Поради това, че времето е малко и трудно би могло всеки, който заеме тази позиция, да навлезе в нещата веднага, оттеглям отказа си. Надявам се да е за добро", заяви той.

Органът, който занапред ще обединява новите Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, се събра за пръв път след влизане в сила на последните конституционните промени в главата "Съдебна власт". Съгласно същите конституционни изменения, двата отделни съвета трябва да изберат кой да ги представлява. Единодушно членовете на Висшия прокурорски съвет избраха това да е Стефан Петров, но номинацията на Боян Магдалинчев за представляващ Висшия съдебен съвет провокира остри спорове и лични нападки.

Преди да отложи дискусията, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова призова за успокояване на страстите. 

"Ако не успеем да се справим с тази задача, тогава очевидно всички трябва на секундата да станат и да си тръгнат. Аз ви призовавам да се върнем на въпроса, който трябва да разрешим, като проявим чувството на отговорност и напуснем бойното поле на личните отношения, изясняване на взаимоотношения. При разрешаването на някои въпроси не трябва да има нищо лично", заяви тя.

Заседанието на Висшия съдебен съвет ще бъде подновено след края на заседанието на Общото събрание.