Херцогът на Кент принц Едуард поднесе венец на Военното гробище в Пловдив в памет на загиналите английски и ирландски войници през Първата световна война. Той бе придружаван от посланиците на Великобритания и Ирландия в нашата страна Джонатан Алън и Джон Бигар, както и от посланика на България в Лондон Константин Димитров, предаде БТА. Заупокойна молитва отслужи отец Патрик Ъруин.

Вижте снимки >>>

На церемонията принц Едуард произнесе Епитафа от Кохима, посветен на загиналите британски войници през 1944 г. край индийския град Кохима в битка с японската армия: "Върнете се в къщи, за нас припомнете"...,се казва в траурния текст. Днешната церемония е част от възпоменателните прояви за стогодишнината от Първата Световна война.

Принц Едуард е председател на Комисията за военните гробове на британската Общност на нациите.

78-годишният първи братовчед на кралица Елизабет II е у нас по покана на президента Росен Плевнелиев.

Със семейството си дойде и вече болната Атанаска Иванова, която 45 години е поддържала гробището. Въпреки че е на инвалидна количка след няколко инсулта, тя успя да стане права по време на едноминутното мълчание в памет на загиналите.

Принц Едуард благодари лично на 77-годишната пловдивчанка, предаде "Фокус". Херцогът поднесе лично благодарностите си, като се ръкува с Атанаска Иванова, която не може и да говори заради прекараните инсулти.

Нейната дъщеря, Иванка Димитрова, разказа, че майка й не е спала цяла нощ, като е разбрала за посещението на принца. Била е на репетицията за церемонията, а днес е поискала да дойде още рано на гробището, за да се види с Едуард. Херцогът също е настоял да се срещне с Атанаска, за да й благодари, са казали от посолството.

Жената цял живот се е грижила за гробището, в което има над 50 надгробни плочи. Първоначално това са правели със съпруга си, който е бил нает от Британското посолство през 1964 година. Заради болестите, които са съборили на легло Атанаска, от 2012 година насам за гробищния парк се грижат нейната дъщеря и внуците й.

Иванка Димитрова разказа още, че през 2000 година лично Елизабет Втора е канила майка й на прием, по случай рождения ден на кралицата. Тогава домакините са поели изцяло разходите на Атанаска Иванова.