Централната избирателна комисия е независим орган и не трябва да има вмешателство в нейната работа. В работата на комисията трябва да има повече прозрачност. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в НДК, след като присъства на церемонията по връчването на дипломи на абсолвентите по медицина от випуск 2022 в Медицинския университет в София. 

"Очаквам от всички институции, ангажирани в изборите, да повишават доверието във вота, а не да го ерозират", добави държавният глава. Не мисля, че изборният процес е застрашен, каза президентът. И обясни, че и без такива реплики избирателната активност не е висока. 

Преди ден един от говорителите на ЦИК - Цветозар Томов, напусна този си пост, но остана член на комисията, несъгласен с решението за вида на протоколите в секционните комисии. По предложение на представителя на БСП Емил Войнов беше решено СИК да не попълват в отделни графи броя гласове от машината и отделно - от бюлетините, а да вписват само общия, сумарен резултат от двата вида гласуване.

Радев коментира и отлагането на срока за влизане на страната ни в Еврозоната.

Според него министърът на финансите е констатирала много ясно икономическата ситуация в страната, а служебното правителство е постигнало най-големия напредък към еврозоната - подписването на меморандума за производство на евромонети, подчерта Радев.

В отговор на критиките на Асен Василев за отлагането на датата за влизане в еврозоната, президентът каза: "Служебното правителство не може да компенсира липсата на закони, които не бяха приети в предишния парламент. Някои явно искат да влязат в Еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката", каза държавният глава без да уточни кого визира. Той е убеден, че до голяма степен инфлацията, която ни спъва за приемане на еврото, се дължи на предишни управленски решения.

 

Във връзка със смъртта на 18-те мигранти в камион край Локорско отново направи препратка към предишни управления.

"В други държави за същите престъпления каналджиите получават много години затвор. А у нас заловени от МВР сключват споразумения с прокуратурата за пет месеца", каза президентът и нарече "самохвалство" думите за нулева миграция от преди години. Той попита журналистите дали си спомнят какво е било на "Лъвов мост" в София и сам припомни, че хората преди години масово продавали апартаментите си в района. Оттам, по думите му, мигрантите пътували към Европа.

Президентът поздрави настоящото ръководство на МВР за това, че е затегнало оградата на границата и за пръв път започнало да разчиства собствените си редици. Освен това започнали да преследват каналджиите, което не се правело преди.

"В последните месеци ние успяхме да убедим и Европейската комисия, и Съвета, и всички партньори, че охраната на границата не е ангажимент само на държавите от първа линия, а на всички държави членки. Ние вече получаваме тази подкрепа и солидарност. В четвъртък идват представители на ЕК и аз очаквам значителна подкрепа и като финансови средства, и като оборудване", заяви още Радев.