Видът на протоколите в секционните комисии предизвика скандал по време на заседанието на Централната избирателна комисия. По предложение на представителя на БСП Емил Войнов беше решено СИК да не попълват в отделни графи броя гласове от машината и отделно - от бюлетините, а да вписват само общия, сумарен резултат от двата вида гласуване.

Това предизвика реакцията на Цветозар Томов, който в знак на несъгласие освободи поста на говорител на ЦИК.

"Отказвам да бъда повече говорител на комисията. Причината е във вземането на изключително опасно за честността на изборите, според мен, решение относно вида на секционния протокол. Решението предвижда в секционния протокол да бъдат записани сумираните резултати от машинното и хартиеното гласуване, без да бъдат записани поотделно. Това отнема възможността за сравнение на машинните протоколи с ръчното броене на разписките", коментира пред Dir.bg Цветозар Томов.

"И тъй като аз съм категорично несъгласен с това решение, не виждам как мога да го защитавам публично. И затова не искам да бъда говорител на комисията", обясни той. Томов заяви, че остава заместник-председател на ЦИК.

11 членове на ЦИК са подкрепили образеца на протокол, предложен от Емил Войнов. Против са гласували четирима - освен Цветозар Томов, още и председателят на комисията Камелия Нейкова, другият говорител Росица Матева и Любомир Георгиев.

Говорител на ЦИК остава Росица Матева. На този етап не е обсъждано дали ще има втори говорител отново.

След последните промени в Изборния кодекс на вота на 2 април ще се гласува с хартиена бюлетина и на машина, но устройствата същото ще разпечатват хартиена бюлетина.

ДБ обмислят да обжалват решението на ЦИК, реагира след скандала бившият министър от четворната коалиция и бивш депутат Божидар Божанов, като застана изцяло зад решението на Цветозар Томов.

"ЦИК прие скандално решение, с което затвърждава съмненията, че премахването на машинното гласуване има цели, различни от обявените.

Протоколът, в който се вписват резултатите от секционните комисии, ще има само една колона - с общия резултат от хартия+машина. Без да има индикация колко гласа са от хартия и колко от машина", коментира Божанов във Фейсбук.

Той обвини за всичко "хартиената коалиция".

"Това прави почти невъзможно прилагането на автоматизирани проверки (контроли) в РИК, с които да се провери дали поне машинните гласове са изброени коректно. Още повече, че секционните комисии ще правят технически грешки при сумирането и това няма да може да бъде засечено. Така ЦИК маскира кашата, която сътвори хартиената коалиция. Поради това решение Цветозар Томов подаде оставка от поста "говорител" на ЦИК и смятам, че този ход е правилен предвид сериозността на ситуацията", коментира ексминистърът на електронното управление.

"Обсъждаме обжалване на решението на ЦИК, защото то противоречи на здравия разум и на духа на Изборния кодекс и ще създаде още повече недоверие в изборния процес", анонсира представителят на ДБ.