Основните приоритети, заложени за 6-месечното австрийско председателството са сигурност и борба срещу нелегалната миграция, осигуряване на просперитет и конкурентоспособност чрез дигитализация, стабилност в непосредственото съседство.

 "Горди сме, че на 1 юли можем да приемем председателството. За нас това е чест, но и отговорност. Европа се намира в трудно и сложно положение, ситуацията не е лесна. Съществуват също различни напрежения с Русия и САЩ. Европа преживява Брекзит. Австрия желае да бъде една страна, която изгражда мостове", заяви Курц. Той допълни, че Австрия ще работи работим за силен ЕС.

Нашето лого беше "Съединението прави силата", на Австрия е "Европа която защитава", а ние можем да се защитаваме само когато сме единни. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на церемонията по предаване на председателството на Съвета на ЕС от България на Австрия в курорта Шладминг.

Приветствие към хората, дошли на церемонията, направи и Доналд Туск, председател на Европейския съвет. Ние избрахме това място за пресконференция за да не затваряме нашите гости в сърцето но Австрия, и на провинция Щирия, каза той.

Европа сега се намира в трудно положение, защото има различни напрежения със САЩ и с Русия, както и Брекзит. Австрия иска да изгражда мостове и да работим за силен Европейски съюз, и затова работим активно с европейските институции, каза Себастиан Курц и благодари на Бойко Борисов и на Доналд Туск за сътрудничеството.

С голяма радост съм на това място защото и нашите планини, приличат на това място, каза Борисов. Със Себастиан Курц сме имали непрекъснат диалог по време на българското председателство, за да може нашите приоритети да бъдат надграждани по време на австрийското председателство, каза Бойко Борисов. Ние сме винаги насреща за помощ или за мнение през следващите шест месеца. Времето е много сложно, но пожелавам успех на Австрийското председателство, за да има Европа, която защитава всяка една държава, посочи Борисов.

Доналд Туск посочи, че логото, което Австрия е избрала, е много подходящо за да се защитава територията и границите на Съюза. Австрия винаги е била в сърцето на Европа, не само икономически, но и политически. Европа очаква от нас решимост в нашите действия да възстановим усещането за сигурност и ред, добави Туск.

Борисов заяви, че тъй като в момента целият свят е футбол си позволява символично да връчи на Себастиян Курц знамето на ЕС върху триъгълен флаг.